reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD bude vyvíjet herní platformy založené na blockchainu

16.12.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD bude vyvíjet herní platformy založené na blockchainu
AMD se rozhodlo, že vstoupí do organizace BGA, což nemá nic společného s pouzdřením čipů, ale s hrami a technologií blockchain. Blockchain Game Alliance se tak stará, aby se tyto technologie rozšířily v herním průmyslu. Proč?
Blockchain známe především ze světa kryptoměn, ovšem už dávno ne výlučně. Ostatně můžeme tento název považovat za aktuální buzzword, o němž se stále mluví, nicméně jak může být blockchain užitečný v případě herních platforem? Co se týče Blockchain Game Alliance (BGA), ta sama chce pouze zajistit to, aby se blockchain mohl lépe rozšiřovat ve světě her, aby mohly společnosti i jednotlivci sdílet nápady na jeho nasazení, tvořili společné standardy, atd. AMD se přitom stalo prvním z velkých výrobců hardwaru, který do BGA vstoupil. 
 
 
AMD tak hodlá svým partnerům v rámci BGA poskytnout příslušné hardwarové technologie pro příští generaci herních platforem založených na blockchainu, což může v důsledku změnit způsob, jakým jsou hry tvořeny, vydávány, pořizovány a užívány. 
 
Firma chce také na základě toho úzce spolupracovat s Robot Cache, která v červnu zprovoznila svůj online herní obchod a to samé si chystá také ULTRA. Robot Cache navíc využije ve svých back-end serverech procesory AMD EPYC a rovněž ULTRA počítá s tímto hardwarem. Pro AMD tak jde i o nalezení nových zákazníků kupujících hardware. 
 
Z vyjádření zástupce AMD se dozvíme, že blockchain poskytne zákazníkům možnost, jak se zakoupenými hrami skutečně nakládat jako s vlastním majetkem, čili že je budeme moci i prodávat nebo sdílet. Můžeme si tak prostě představit svou herní knihovnu jako bitcoinovou peněženku, čímž se logicky může do jisté míry nahradit také ochrana pomocí DRM. Důraz je samozřejmě kladen i na bezpečnost P2P transakcí, kde se použije i technologie AMD Secure Technology. 
 
Platformy jako Robot Cache také slibují i možnost si přivydělat, a to těžbou kryptoměn, jež pak můžeme vyměnit za hry. Především se zde ale láká na možnost hry zase prodat, nicméně je jasné, že zákazník nedostane zpět celou částku, to ani zdaleka ne. Zrovna Robot Cache láká vývojáře a nakladatele na 95% podíl z prvotního prodeje her, takže sama platforma si řekne jen o zbývajících pět procent. V případě přeprodeje pak autoři hry získají 70 %, majitel kopie 25 % a 5 % opět Robot Cache. Na blogu této platformy pak můžete sledovat, které hry se dostávají do knihovny.  


reklama