reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD chce brzy představit hi-end Radeon RX 490

23.11.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD chce brzy představit hi-end Radeon RX 490
Už se objevilo dost indicií, dle nichž si pro nás AMD chystá novou kartu Radeon RX 490. Otázka je, na čem tato karta bude založena, jaký výkon nabídne a také kdy nakonec bude k dispozici na trhu.
Radeon RX 490 se má prý zaměřit na rozlišení 4K a VR, přičemž přinejmenším papírové představení a uvedení na trh má nastat ještě v prosinci. Nyní se ale mluví i o tom, že tato karta bude v prosinci i vypuštěna na trh a dokonce má být oficiálně představena a vypuštěna v ten samý den. Zmiňují ji již různé stránky, a to i samotné AMD nebo také společnost Sapphire.





Můžeme předpokládat, že Radeon RX 490 bude karta, která zaútočí na GeForce GTX 1080, čili se bude pohybovat ve stejné cenové hladině. Jisté je, že AMD s ní spojí podporu her v rozlišení 4K/Ultra HD a také s VR a dále se mluví o širší paměťové sběrnici než 256 bitů. Jenomže to může být nakonec také 2x 256 bitů a koneckonců je nejpravděpodobnější, že RX 490 využije dvě GPU Polaris 10 spojená v CrossFire.





Jako taková by však tato karta byla daleko méně atraktivní než GeForce GTX 1080, kdyby měla celkově srovnatelný výkon i cenu. U jednočipové grafiky je totiž výkon ve hrách zaručen, zatímco u dvoučipové záleží na podpoře CrossFire a vůbec i na tom, jak dobře bude implementována. Nicméně to je pravděpodobný scénář (i kvůli zdůrazňovanému VR) spíše než to, že AMD se podaří ještě letos či brzy na začátku příštího roku dostat na spotřebitelský trh grafické karty s očekávanými čipy Vega 10, za což bychom byli pochopitelně rádi.

Ve prospěch dvoučipové karty s Polarisy mluví také údaje ze Zauby, kde byl sledován pohyb karet s označením C99, a to dlouho před tím, než AMD oznámilo dosažení jistého milníku ve vývoji GPU Vega 10. A ostatně všechny informace doposud ukazovaly na to, že herní karty s Vega 10 uvidíme nejspíše až ve druhém čtvrtletí 2017. Navíc samotné AMD nám už dříve dalo nápovědu, když se chlubilo, že dvě RX 480 porazí konkurenční GTX 1080.

Zdroj: wccftech
reklama