reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD chce v létě zaútočit na GeForce GTX 780 Ti

12.5.2014, Jan Vítek, aktualita
AMD chce v létě zaútočit na GeForce GTX 780 Ti
V posledních týdnech jsme si všímali především dvoučipových grafických karet AMD Radeon R9 295X2 a NVIDIA GeForce TITAN Z, ovšem nyní se AMD prý chystá přijít s jednočipovou kartou, která by ohrozila pozici GeForce GTX 780 Ti.
NVIDIA přišla s kartou GeForce GTX 780 Ti jako s reakcí na Radeon R9 290X a trošku zamíchala se svou hi-endovou nabídkou, neboť v tu dobu se GeForce TITAN rázem stal pro hráče nezajímavou kartou. GeForce GTX 780 Ti si na odpověď ze strany firmy AMD počká do léta, kdy má být představen nový Radeon, který by měl onu odpověď poskytnout.





Dle serveru Videocardz.com však nemá jít pouze o Radeon s čipem Hawaii na steroidech, ale o kartu, která využije HBM (High-Bandwidth Memory), čili technologii vrstvící jednotlivé DRAM čipy na sebe v jednom pouzdře, což umožní zjednodušit návrh PCB a snížit spotřebu a výdej tepla.

Karta má využít konkrétně 8Gb paměti 4Hi, které budou k dosažení vysoké datové propustnosti potřebovat pouze 128bitové rozhraní a ne 512bitové jako u Radeonu R9 290 a 290X. Na desce tak budou pouze čtyři tyto čipy, od nichž můžeme očekávat také vyšší pracovní frekvence než od dnešních GDDR5. Ovšem je zřejmé, že paměťový systém sám o sobě nezajistí vyšší výkon, takže i samotné GPU musí být vylepšeno a zde můžeme očekávat především vyšší pracovní frekvence. Uvidíme tedy za pár měsíců, s čím AMD nakonec přijde. Prozatím jeho očekávaná karta dostala od tisku označení Radeon R9 295X.

Co se týče dvoučipové karty NVIDIA GeForce TITAN Z, pak ta byla očekávaná ve čtvrtek 8. května, což byl již druhý termín po 29. dubnu. Ovšem na trhu se stále neobjevila a NVIDIA se o této kartě nezmínila ani při příležitosti zveřejnění svých finančních výsledků za poslední kvartál. Nyní se tak pozornost obrací k blížícímu se Computexu, který proběhne na začátku června.

Zdroj: Videocardz
reklama