Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
26.9.2006, Jan Vítek, aktualita
Pokud vše půjde dobře, pak jednočipové řešení s procesorem a grafickým čipem by se mělo objevit již v příštím roce. V interview pro Cnet News.com to prohlásil Phil Hester, šéf technolog AMD. Phil Hester, AMD Integrace je dle něj ale podmíněna...
Roob (179) | 27.9.20069:11
Preto, ze VGA ma dnes kratsiu zivotnost ako cpu. Preto, ze to zvysi cenu toho chipu. Preto, ze ked daju vga do cpu, predpokladam, ze to bude vyuzivat ramku z dosky, ktora je xkrat pomalsia ako moderne ddr3­/4. Preto, ze ten, kto to s hrami mysli trosku vazne, si taketo riesenie kupit nemoze. Do lowend = kancelarie to staci, ale naco? Dnesne dosky s vga su lacnejsie ako dosky bez vga. Naco by si vyrobca cpu navysoval cenu svojho vyrobku, ked toto moze prenechat vyrobcovi dosiek? A co s pc, kde proste tu integrovanu vga nechem? A vobec, nechcem byt nuteny s procesorom amd kupovat ati. Zial podobne blby napad dostal aj inetel, takze sa ­"tesim­" ako to dopadne :­/ Ja by som ako riesenie videl samostatnu paticu na doske pre gpu, samostatne sloty pre pamat pre gpu. Nech si tam potom kupi kto chce co chce a taky bude mat vykon.
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 27.9.200610:12
Použití RAM jako grafické paměti nemusí být zase takový problém.Je to pouze otázka rychlosti RAM kterou do PC dáte. Pokud použijete DDR2­-800, což je dnes zcela normální paměť, nebude to zase takový rozdíl.Přesně totéž používá např. mainstreamová 7600GS.Přitom právě něco takového třeba v kombinaci s X2 3800+ by dnes stačilo podstatné většině kupujících.A proč by výrobce CPU navyšoval cenu?Přeci proto, že je zároveň i výrobcem GPU a takto může prodat dva produkty naráz při snížení výrobních nákladů.Nikdo přeci nechce přenechávat zisk jiným.Toto řešení samozřejmě nebude vhodné pro lidi kteří mají u PC extrémní požadavky na výkon CPU nebo GPU, těm ale jistě nebude nikdo bránit koupit si dva samostatné produkty s vyšším výkonem.Bude si ale samozřejěm muset náležitě připlatit.Nepochybuji, že výroba samostatných CPU bude dál paralelně pokračovat, takže Vás nikdo nebude nutit si takové řešení koupit.Pouze to bude oboustranně minimálně cenově výhodnější.
Odpovědět0  0
Roob (179) | 27.9.200610:43
x2 3800 si ale nekupuju ludia s 7600gs ddr2, to je ako kupit si bmw5 a dat tam motor z felicie ;­) Lowend vga si mozno so systemovou ram vystacia, ale uz v strednej triede nie.

Do notebookov a kancelarskych zostav mix gpu a cpu je mozny, ale ma to zmysel pre uzivatelov? Nesuhlasim s nazorom, ze ­"takto může prodat dva produkty naráz­" Ati robi a bude robit dosky pre amd procesory, a je jedno, ci to gpu je v chipovej sade ­(za ktoru ati dostane lowace­) alebo v procesore ­(za ktory ati dostane lowace­).
Ak sa tato vga bude dat v biose vypnut, tak nasa diskusia je uplne zbytocna...
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 27.9.200611:04
V tomto příkladě jsem vzal jedno z nejběžnějších a nejlevnějších dvoujader, protože nepředpokádám, že do budoucna má perspektivu jednojádrový procesor a přidal jsem k němu grafiku z třídy nejprodávanějších, tedy nejžádanějších.

Pokud jde o srovnání s automobily, řekl bych spíš Octavia 1.9 TDI.Není to bůhvíco, ale vlastně splňuje úplně všechno co potřebuje většina lidí.Pokud chcete BMW, nechcete ho pravděpodobně kvůli jeho schopnostem, ale kvůli reprezentaci, nebo prostě jen proto, že nad řadovou Octávií ohrnujete nos.Nicméně většina lidí nepotřebuje ke spokojenosti BMW.
Odpovědět0  0
ASD | 28.9.20066:52
Intel ma najvedsi trzny podiel s GPU. A vyraba nejaku aspon mainstreamovu grafiku? NIE! Ale aj tak mu patri polovica trhu, tak sa skus zamyslet preco. Je to preto lebo vedsina PC nie je nahranie, ale na pracu. Ja si tiez skladam PC s C2D 6400 a pouzijem k tomu integrovanu grafiku od Intelu na ktorej spustim tak nanajvys mini pod Win, ale vobec ma to netrapi, lebo opterbujem len ten vykon CPU hrat sa na tom nebudem a vykonna grafika by mi zbytocne navysovala spotrebu.
Odpovědět0  0
snajprik | 27.9.200610:28
S tým sa dá súhlasiť aj nie, na jednej strane dnes sa takáto integrácia zdá ako totálna sprostosť s tým súhlasím, ale do budúcnosti to somarina určite nieje! Napríklad dnešné DDR2 sú smiešne z obrovskou latenciou zapríčinenou vzdialenosťou a prevodníkmi pamäti :­( stačí sa len dnes pozrieť na SD pamäte 16GB a aké majú rozmery? takže keby sa to dalo integrovať niečo podobné rovno do CPU to by bolo super. Pri viacprocesorovych čipoch by sa kľudne mohli tam integrovať aj grafické čipy. Možno to nebude vyzerať ako dnešné CPU, ale výkonovo to nemusí byť zle. Len jedno ma trápi že my nemáme na výber, lebo Intel sa dohodol s AMD na budúcom vývoji že obaja pôjdu cestou viacprocesorovou :­( tak ak to bude zla cesta tak vývoj sa zabrzdi na niekoľko rokov napríklad ako intel išiel do frekvencie a AMD do viac inštrukcii za cyklus, tak intel sa vrátil na cestu po ktorej ide AMD ale takto keď tam sa výberu obaja tak kto vie čo s toho bude :­( Ja som za integráciu a zmenšovanie rozmerov, ja osobne by som zniesol keby počítač integrovali do LCD monitora a na stole by som mal len klávesnicu z myšou, monitorom a vedľa tlačiareň a dosť, mne za bedňou určite smutno nebude :)
Odpovědět0  0
Jakub Hegenbart | 27.9.200610:49
„Ja som za integráciu a zmenšovanie rozmerov, ja osobne by som zniesol keby počítač integrovali do LCD monitora a na stole by som mal len klávesnicu z myšou, monitorom a vedľa tlačiareň a dosť, mne za bedňou určite smutno nebude :­)“

Překvapení: http:­/­/www.apple.cz­/cze­/apple­/hardware­/imacintel­/

:­-D
Odpovědět0  0
andre_z (155) | 11.10.200621:35
Ty stale uvazujes v malych cislech.....vetsina PC sveta je vyrabena velkymi giganty jako HP, LENOVO­(IBM­) a DELL. A vetsina techto vyrobcu si nechava delat desky na miru.
A v takovych kancelarskych sestavach se maximalne vymeni HDD, nebo prida RAM.
Sam delam IT admina mame vsechny PC od DELLu a nikdy jsme nemenili CPU za vyssi...pouze HDD nebo se dokoupila RAM. A GPU??? To se v kancelarskych PC vubec neupraguje.
Takze pro tyhle vyrobce je tohle reseni. A to nemluve o PC na ITX formatu.
Nemuzes tohle reseni vztahovat na mainstream!!!
Odpovědět0  0
emsid (45) | 27.9.20069:03
pro vetsinu notebooku
Odpovědět0  0
Roob (179) | 26.9.200623:29
gpu­-cpu v jednom chipe je uplna kravina, pc je jedinecne tym, ze sa tam da cokolvek, ale hlavne dolezite casti kedykolvek vymenit za cokolvek. Mozno maju na mysli lowend grafiky pre kancelarske zostavy, ale tie su dobre tam kde su asice na doske.
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 27.9.20066:45
No, mě to jako kravina nepřijde. Když můžou vyrábět čtyřjádrový procesor, proč by nemohli vyrobit low­-end dvoujádro spolu s mainstreamovým GPU? Pro většinu ­(počtem ne cenou­) prodaných počítačů by toto úplně stačilo. Když AMD integrovalo paměťový řadič do CPU, taky to nikomu nepřišlo divné. Byl a je to naopak plus.Navíc pokud by se podařilo udržet delší dobu jednu patici, velmi by se usnadnily upgrady.Prostě byste vyměnil jeden čip..
Odpovědět0  0
shinigami (76) | 27.9.200610:49
Tipl bych, ze aspon 90% uzivatelu si dneska vystaci s lowend CPU i GPU, tak proc to neslit do jednoho kousku a nesekat to na tuny?

Dalsi vec ­- pokud se jim to podari udelat s malou spotrebou, dala by se z toho spachat zajimava, s PC kompatibilni, prenosna reseni..
Odpovědět0  0
Ladik1100 | 26.9.200621:14
Ha, nebyl, už nějak CPU­-GPU, už v počítači Commodore­-64, i když asi možná ne teď už si to tak přesně nepamatuju, i když i tak je to dost, Bomba, no!
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.