reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD CTO: na CES 2022 v lednu se dozvíme i novinky o Zen 4

23.12.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD CTO: na CES 2022 v lednu se dozvíme i novinky o Zen 4
Chief Technology Officer (CTO) společnosti AMD potvrdil, že ta bude na začátku ledna na CES 2022 mluvit také o procesorech Zen 4, jež samotné očekáváme až někdy v druhé polovině roku.  
Mark Papermaster ze společnosti AMD tak slíbil, že přijde řeč i na procesory, které se na trh ještě nechystají, neboť před nimi očekáváme ještě nové modely s oprášenou Zen 3. Vypadá to však, že v jejich případě nepůjde o plnohodnotnou generaci, ale spíše o dražší modely s V-Cache (Vermeer X). A pak tu jsou samozřejmě také APU generace Ryzen 6000 a možná také staro-nové Renoir X, čili APU generace Renoir (Zen 2) s vypnutou grafikou sloužící jako nový desktopový CPU low-end postavený proti levnějším Alder Lake. V poslední době se toho tak vyrojilo dost, ale realita může být zcela jiná, takže si na ni musíme počkat do 4. ledna. 
 
 
Informaci o Zen 4 prezentovaných na CES 2022 přinesl Papermaster v rozhovoru s Anthonym Leatherem, přispěvatelem Forbesu. Prohlásil konkrétně to, že se AMD "podělí o více detailů o Zen 4, z nichž některé budou zveřejněny přímo na CES a další pak v průběhu roku 2022". Slíbil také (opět) vzrušující rok pro AMD. 
 
Co ale dosud víme o Zen 4, které známe v případě klasických CPU pro PC jako Raphael? Ty mají stále nabízet maximálně 16 jader, čili v tomto ohledu se AMD asi nikam neposune, ale to samozřejmě není nutně zapotřebí. Intel ostatně dnes nabízí také maximálně 16 jader a i když jich má být v příští generaci až 24, přibývat mají pouze malá, úsporná a méně výkonná jádra, zatímco těch silných prý bude stále osm. V případě serverových EPYC už ale počet jader poroste a to na 96 v případě Genoa a až 128jádrové Bergamo. To už máme z první ruky, čili na CES by se AMD mohlo už konečně věnovat konkrétně chystaným procesorům Zen 4 pro PC. 
 
AMD by tak vzhledem ke stále stejnému počtu jader v desktopových/mobilních CPU mělo jít opět cestou zvyšování výkonu na takt a snad i samotných taktů. Dále se už mluvilo o výrazně lepším managementu spotřeby a s ní spojeného výdeje tepla, což je spojeno i s údajně tlustšími heatspreadery pro lepší odvod odpadního tepla. 
 
AMD již dříve oficiálně oznámilo, že jeho prezentace na CES 2022 proběhne 4. ledna v 16:00 našeho času.


reklama