reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD dle Omdia posílilo mezi datacentrovými servery, každý šestý využívá EPYC

24.9.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD dle Omdia posílilo mezi datacentrovými servery, každý šestý využívá EPYC
Společnost AMD se aktuálně věnuje přednostně serverům, pro něž vyrábí své procesory a celé platformy. Není tak divu, že to přináší své ovoce a AMD dle analytické společnosti Omdia zvyšuje svůj podíl na trhu. 
Zrovna včera jsme si v aktualitě všimli toho, jak z trhu už víceméně zmizel poslední 7nm procesor firmy AMD, který měl ještě relativně nízkou cenu. Jde o Ryzen 5 3600, po němž tu zeje na trhu značná díra. AMD stále ještě běžně prodává některé své 12nm procesory jako Ryzen 5 1600 AF či Ryzen 5 2600, které tvoří levnější nabídku. Moderní 7nm čipy ale začínají až s APU Ryzen 5 5600G s cenou od cca 6500 Kč a levnější už Zen 3 a ani Zen 2 prostě nejsou.
 
Desktopy jsou totiž pro AMD v této době až druhořadé, a to za servery či případně notebooky. Není tak divu, že podíl AMD na desktopovém trhu v posledních kvartálech spíše klesal, ale o růst na serverovém trhu, kde se točí zcela jiné částky, se AMD přirozeně připravit nenechá. 
 
 
Dle zprávy společnosti Omdia se během druhého letošního kvartálu prodalo ve světě na 3,4 milionů datacentrových serverů, což je v meziročním srovnání se stejným obdobím roku 2020 zhruba stejné. AMD přiom má ovládat už 16 % trhu se servery, zatímco Intel část svého podílu ztratil, a to jednak právě ve prospěch AMD, ale vedle toho se více prodávají i servery s procesory ARM. Dle firmy Omdia jsou nejúspěšnější SoC ARM mezi servery čipy Altra od Ampere, které využívá Oracle a pak také SoC od Fujitsu a Huawei. 
 
podíl AMD dle Mercury Research
 
My můžeme připomenout také zprávu od Mercury Research, dle níž má AMD ovšem ovládat "jen" 11,6 % serverového trhu. Tento rozdíl ale může být způsobený prostě tím, co všechno Mercury a Omdia počítá mezi serverové prodeje. Právě Omdia má dle THW do své statistiky zahrnovat zvláště datacentrové servery a vůbec si nevšímá třeba čtyřpaticových serverů, kde AMD nemá vůbec žádné zastoupení, což by tak jeho podíl snížilo. 
 
Dle firmy Omdia je přitom 16% podíl firmy AMD mezi datacentrovými servery vůbec nejvyšší v historii, ale více to nerozvádí. AMD totiž kdysi mívalo i mezi servery celkově mnohem vyšší podíl než dnes, a to až kolem 25 procent v roce 2006, kdy byly na svém vrcholu procesory Opteron. Ale opět, Omdia si všímá jedné konkrétní serverové oblasti. 
 
 
Dále se také dozvídáme, že o procesory EPYC měli v poslední době zvýšený zájem především provozovatelé hyperscale center a mezi nimi hlavně Google. Jedná se tu konkrétně o tzv. whitebox servery, které pro Google, Microsoft, Facebook a další vyrábí společnosti jako Quanta, Tyan či Foxconn. Serverový trh přitom stále roste a letos má přinést celkové tržby 92 miliard dolarů, čili o 11 procent více než před rokem. 


reklama