reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD: do Threadripperů patří 5% nejlepších jader

10.8.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD: do Threadripperů patří 5% nejlepších jader
AMD nám ve své prezentaci sděluje, že do procesorů Threadripper patří pouze pět procent nejlepších jader Zeppelin, které pro něj vyrobí GlobalFoundries. Vedle toho se také můžeme podívat, jak pracuje jejich paměťový a PCIe subsystém. 
AMD Ryzen Threadripper budou v prodeji od dnešního dne, a tak je to velké téma, které už můžeme otevřít a nejdříve se podívejme na výběr vhodných jader pro tyto procesory. 
 
 
Firma tak sděluje, že pouze pět procent z vyrobených čipů Zeppelin se může dostat do procesoru Threadripper, což znamená, že by měly být výjimečně dobře vyrobeny a pak opravdu není divu, že zvládnou takt 4,1 GHz na všech jádrech. Pak se ale nabízí otázka, jak do toho spadají serverové procesory EPYC, v nichž by AMD mělo logicky využít ještě lepší jádra. Možná to tedy bude tak, že mluvíme 5 % nejlepších čipech z těch, které se využijí v modelech Ryzen a Threadripper, ale už ne EPYC. 
 
 
Dále se můžeme podívat na další části prezentace, kter évysvětlují propojení pomocí Infinity Fabric. Je dobře známo, že Threadripper mají stejné pouzdro jako EPYC, ale pracují v nich pouze dva čipy Zeppelin, které jsou umístěny diagonálně. AMD uvádí, že díky Infinity Fabric je zajištěno jejich obousměrné propojení s propustností přes 100 GB/s s nízkou spotřebou dvou pikojoulů na bit. Co se týče zpoždění přístupu do paměti RAM, v případě té napojené přímo na dané jádro jde o 78 ns a pokud jeden čip přistupuje k paměti napojené na druhý čip, je to už 133 ns. 
 
 
 
 
Pak tu máme informaci o Non-uniform memory access (NUMA), čili stylu přístupu k paměti, který právě umožňuje, rychlejší přístup čipu k vlastní paměti, což je vhodné právě především pro serverové nasazení. 
 
 
AMD pak přihazuje srovnání UMA a NUMA režimů s využitím pamětí DDR4-3200 a testu AIDA64, kde se právě v NUMA dosahuje výrazně nižší průměrné latence, ovšem to za cenu nižších přenosových rychlostí, a to především při čtení. Oba režimy tak mají svou výhodu, která se může využít podle toho, co která aplikace vyžaduje. 
 
 

AMD se také stále chlubilo tím, že Threadrippery nabídnou celkem 64 linek PCIe 3.0, z nichž vždy čtyři uzme komunikace s čipovou sadou X399 a pak zbyde 64 pro další využití. Jak ukazují okolní obrázky, můžeme toho využít různými způsoby. Například můžeme zapojit dvě karty plnou rychlostí 16 linek, další dvě 8 linkami a zbytek rozdělit mezi tři SSD. 
 


Popřípadě můžeme zapojit rovnou šest grafickýcjh karet pomocí 8 linek, aby nám zbyly čtyři pro jedno SSD. 

Zdroj: techPowerUp
reklama