reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Dragon Range: desktopové Zen 4 pro notebooky

27.6.2022, Jan Vítek, aktualita
AMD Dragon Range: desktopové Zen 4 pro notebooky
Server Red Gaming Tech se podělil s prvními specifikacemi procesorů Dragon Range od AMD, což by měly být v podstatě desktopové Zen 4 nasazené v noteboocích. Tomu tak mají odpovídat právě i samotné specifikace.
Mobilní AMD Ryzen 7000 můžeme dělit na Phoenix (či Phoenix Point) a Dragon Range, přičemž ve skutečnosti toho moc společného mít nebudou. Phoenix by měly být klasická mobilní APU s výkonnou integrovanou grafikou, zatímco Dragon Range zase CPU, které AMD dosud nabízí zcela bez integrované grafiky, ale od generace Zen 4 ji už mít budou. A Dragon Range mají být v podstatě jen mírně upravené desktopové procesory.
 
 
Vůbec nás tak nepřekvapí údaje, které předkládá Red Gaming Tech, dle nichž základní konfigurace Dragon Range plně odpovídá chystaným desktopovým procesorům Raphael, čili tu máme po jenom 16, 12, 8 a 6jádrovém procesoru. Dle nedávno zveřejněných informací by ovšem měly dorazit také procesory Ryzen 7000X3D v několika verzích a možná že rovněž ve čtyřech. A je otázka, zda to nemůže potkat alespoň některé Dragon Range, neboť i ty by prostě stačilo mírně upravit z desktopových verzí Ryzen 7000X3D.
 
Nicméně nyní se dozvídáme pouze o základních verzích v podobě Ryzen 9 7980HX, Ryzen 9 7900HX, Ryzen 7 7800HX a Ryzen 5 7600HX, které mají dosahovat turba 4,8 až 5 GHz, možná i vyššího, přičemž v závislosti na výsledném TDP tu bude základ 3,6 až 4 GHz. To vše pochopitelně není zaručeno a ověřeno, nicméně dnes mají mobilní Ryzeny základní takt přinejlepším 3,3 GHz, čili i zde se ukazuje, že 5nm čiplety zřejmě zvládnou skutečně vysoké frekvence. 
 
Co se týče grafického jádra integrovaného v procesorech Dragon Range, i ty mají mít sice malé iGPU se 2 CU (128 Stream procesorů), ovšem to bude v podstatě k ničemu, neboť nelze počítat s tím, že tyto procesory se budou montovat do notebooků bez samostatné grafiky. 
 
 
Dále tu máme ještě výše zmíněné Phoenix Point, čili nástupce dnešních mobilních Ryzen 6000, jež mají nabídnout krom nových jader Zen 4 i modernější grafiku RDNA 3, což je skutečně neobvykle velká změna. AMD se totiž dosud spíše zdráhalo v rámci nových generací zavádět nová procesorová i grafická jádra, čili to bylo buď to, nebo ono.
 
Od Phoenixů se přitom očekává, že díky RDNA 3 už více než pohodlně zvládnou hry ve Full HD a že výkon nejlepšího z nich se bude pohybovat někde kolem mobilní GeForce RTX 3060. To je skutečně velice slušné a zajistit to má až 1536 Stream procesorů a dokonce až 3GHz takt iGPU. To by představovalo obrovskou změnu oproti dnešním max. 768 SP na taktu do 2,4 GHz, takže takový nárůst výkonu možná vypadá až příliš dobře. Respektive by vypadal, kdyby mělo jít stále o TDP kolem 35 či 45 W, ovšem zdroj mluví o 60 či 70 W a s ohledem na to se dá říci, že by to mohlo klapnout. 


reklama