reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD EPYC 3. generace nastoupí v prvním čtvrtletí 2021

17.11.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD EPYC 3. generace nastoupí v prvním čtvrtletí 2021
Společnost AMD dříve slíbila, že procesory EPYC 3. generace přijdou na trh ještě letos. To jí nakonec tak úplně nevyjde, ovšem některé se přece jen dostanou ke svým zákazníkům dříve. Jaké jsou novinky? 
AMD EPYC 3. generace známé pod kódovým názvem Milan (italský, ne s pupkem) jsou založeny na 7nm architektuře Zen 3. Dle nejnovějších informací budou vypuštěny na trh během prvního kvartálu příštího roku, přičemž AMD si může dát na čas, neboť Intel jej se svými serverovými Ice Lake-SP těžko předežene. 
 
 
AMD se také pochlubilo nejnovějším průzkumem. Co se týče HPC průmyslu (High-Performance Computing), v roce 2016 na procesory EPYC pozitivně nazíralo jen 36 % dotazovaných, zatímco nyní je to 78 % a Intel se svými Xeony se může pochlubit "jen" 68 %. 
 
 
Ještě v tomto roce se k vybraným zákazníkům právě z oblastí HPC a cloudu dostanou první kusy procesorů Milan (Microsoft a jeho Azure), čili ty budou moci být řádně vyzkoušeny ještě před tím, než se během prvního kvartálu 2021 začnou běžně prodávat a dodávat OEM zákazníkům. EPYC by tak měly být jedno z hlavních témat firmy AMD na virtuálním CES 2021. 
 
 
Je také zřejmé, že AMD bude své nové EPYC prosazovat společně s akcelerátory Instinct MI100, čili AMD má či brzy bude mít k dispozici zbrusu nový serverový hardware, od nějž se očekává především slušný nárůst výkonu. MI100 přichází jako nová architektura CDNA založena na velkých 7nm čipech s výrazně vyšším počtem jader, přičemž nové EPYC se Zen 3 více jader nenabídnou, ale zato přinesou podstatně vylepšenou architekturu se stejnými změnami, jaké AMD nabízí i v rámci CPU Ryzen 5000 a očekávat můžeme i mírně vyšší takty. Znamenat to může o cca 15 - 20 % vyšší IPC a o 40 % vyšší výkon na takt oproti předchozí generaci.  
 
AMD si tak postupně dláždí i cestu ke stvoření prvních superpočítačů s výkonem v řádu ExaFLOPS, jako je Frontier a El Capitan. 
 
 
Zdroj: AMD


reklama