reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD EPYC si našly cestu do HPC systémů Cray CS500

19.4.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD EPYC si našly cestu do HPC systémů Cray CS500
Cray je přímo ikona mezi výrobci superpočítačů a tato firma si pro své nové systémy třídy High Performance Computing (HPC) vybrala procesory AMD EPYC 7000. V jedné 2U skříni se tak budou využívat čtyři dvoupaticové uzly. 
Procesory AMD EPYC si tak našly cestu i do produktové řady Cray CS500, jejíž výrobce říká, že dle jeho názoru budou tyto systémy dobrá volba pro široký výběr typů pracovní zátěže s tou výhodou, že pro EPYC jako procesory x86 nebude třeba přepracovávat ani rekompilovat aplikace, jež do té doby běžely na systémech založených na Intelu. 
 
 
Konkrétně tak jde o procesory AMD EPYC 7000, což je jasné, pokud má jít o paticové systémy. AMD má totiž pak už v nabídce jen řadu EPYC 3000, což jsou embedded CPU v pouzdrech BGA. 
 
Každá 2U skříň tak obsahuje čtyři uzly, všechny vybavené dvěma sloty PCI Express 3.0 x16, s možností až 200Gb/s síťového připojení a různými konfiguracemi HDD a SSD. Samotné procesory EPYC 7000 nabízejí až 32 fyzických jader a osm kanálů DDR4. Cray se ale chystá přinést na trh také stejnou řadu CS500, kde ve skříních 2U bude už jen jeden uzel, ale s možností instalace mnohem objemnější paměti a v rámci celé CS500 chce nabízet především flexibilitu. 
 
Společnost Cray se také pochvalně vyjádřila o procesorech EPYC, které jsou dle ní velice energetiky efektivní, levné (respektive "nákladově efektivní") a také zajišťují velice dobrou škálovatelnost, však jsou nabízeny v širokém rozpětí počtu jader 8 až 32. 
 
AMD zase ve svém vyjádření uznává Cray jako vedoucí firmu mezi výrobci superpočítačů, která měla navíc jako první nabídnout optimalizované programovací prostředí pro procesory EPYC. AMD se tak postupně dostává zpět na své ztracené pozice, které ztratilo v minulých letech. Jeho serverová CPU už využívá v serverech Dell PowerEdge firma Yahoo Japan, do nabídky je zařadila společnost Baidu, ve svých cloudových serverech je má Microsoft a zmínit můžeme i Hewlett Packard Enterprise (HPE) ProLiant DL385 Gen10 z loňského listopadu. 
 
Cray CS500 s procesory EPYC budou nabízeny od tohoto léta. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama