reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD EPYC Zen 4 nabídnou již přes 64 fyzických jader

17.5.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD EPYC Zen 4 nabídnou již přes 64 fyzických jader
Roadmap ukazující vývoj procesorů AMD EPYC Embedded udává, že v příštím roce nastoupí generace EPYC 7004, čili s jádry Zen 4 a těch budou tyto procesory mít i přes 64. Jde ale bohužel o starší roadmap. 
Nemáme tu tak potvrzení, že AMD stále i nyní ještě plánuje procesory EPYC se Zen 4 na příští rok, neboť tato roadmap je alespoň rok stará, neboť procesory EPYC 7003 jsou na ní zaznamenány ještě jako koncept. Ovšem rozhodně by mělo platit to, že se tu počítá s více než 64 jádry a pokud to platí pro EPYC Embedded, bude to samozřejmě platit i pro klasické paticové verze těchto serverových procesorů. 
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
Informace o více než 64 jádrech na EPYC se Zen 4 přitom není nová a už před několika měsíci mluvil leaker ExecutableFix o procesorech Genoa s až 96 jádry. To má být zajištěno jednoduše tak, že se zvýší počet čipletů v procesoru z osmi na dvanáct, čili počet jader v nich zůstane stejný. Stejně tak má o polovinu narůst počet paměťových kanálů, a to z osmi na dvanáct, takže je zřejmé, že v takovém případě to bude chtít i novou patici, a to konkrétně SP5 (LGA 6096). Genoa již přitom budou počítat s paměťmi DDR5-5200 a s rozhraním PCIe 5.0, přičemž počet jeho linek má zůstat stejný jako dnes v případě procesorů Rome a Milan s PCIe 4.0, čili na 128. 
 
 
Uvidíme přitom, zda výše zobrazená představa zmíněného leakera o vzhledu procesorů Genoa bude nakonec odpovídat skutečnosti. Měla být totiž vytvořena ne jen dle autorovy fantazie, ale dle původních schémat firmy AMD.  


reklama