reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD, Gigabyte a Northern Data AG chystají HPC megaprojekt s 3,1 ExaFLOPS

11.9.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD, Gigabyte a Northern Data AG chystají HPC megaprojekt s 3,1 ExaFLOPS
Společnosti AMD a Gigabyte se pochlubily, že ve spolupráci s Northern Lights AG připravují velký projekt, který má zajistit výkon v řádu ExaFLOPS v FP32. Půjde o distribuovaný výpočetní systém lokalizovaný ve třech zemích.
AMD, Gigabyte a Northern Data AG tak připravují systém s výkonem 3,1 ExaFLOPS v FP32, což sice zní úctyhodně a mohlo by se zdát, že se před ním může třást i kterýkoliv z chystaných systémů Aurora (Intel), El Capitan a Frontier (oba AMD), jež mají odstartovat éru Exascale superpočítačů. Jenomže jde právě o to, že jde o FP32 a ne o FP64, čili nový systém ve skutečnosti nepřekoná ani dnešní jedničku v podobě japonského Fugaku
 
 
A potom ani nejde o superpočítač v pravém slova smyslu, ale o distribuovaný systém, který se bude skládat z jednotlivých částí v Norsku, Švédsku a Kanadě. Vedle zmíněných 3,1 ExaFLOPS v FP32 pak nabídne 274,5 PetaFLOPS v FP64, takže ačkoliv je Fugaku v FP32 se svými 1,07 ExaFLOPS slabší, v FP64 je naopak se 415,3 PetaFLOPS mnohem výkonnější. 
 
Superpočítač Summit od IBM se dnes už nachází na druhém místě v TOP500 a ten nabízí 0,414 ExaFLOPS v FP32 a 148 PetaFLOPS v FP64. 
 
Bohužel se ale nedozvídáme žádné technické podrobnosti krom toho, že Gigabyte poskytne své serverové systémy založené na procesorech AMD EPYC a akcelerátorech AMD Radeon Instinct. Northern Data AG pak vyvíjí samotnou platformu pro distribuované výpočty s využitím systémů na různých místech. 
 
Hardware bude dodán během příštích týdnů a měsíců, takže asi ještě nelze očekávat, že by jej mohly tvořit EPYC nové generace Milan a akcelerátory s první generací architektury CDNA. Ale kdo ví?
 
Zdroj: Gigabyte, AMD


reklama