reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD i díky Ryzenům 5000 drtí Intel na Mindfactory

3.12.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD i díky Ryzenům 5000 drtí Intel na Mindfactory
Procesory AMD Ryzen 5000 běžně skladem nejsou, ale rozhodně jsou dostupné, pokud jsme ochotni si na ně pár dní počkat, anebo hledat. Odráží se to i na prodejích obchodu Mindfactory, kde AMD zvyšuje náskok? 
Společnost AMD v DIY segmentu zahnala Intel na pokraj zájmu, přičemž my jsme se na statistiky německého prodejce Mindfactory, který to velice dobře ukazuje, naposledy podívali na začátku léta. Tehdy jsme se mohli ještě těšit leda na brzké velice mírné oživení řady Ryzen 3000, zatímco dnes už tu máme výsledky, které reflektují nástup generace Ryzen 5000 a dalo se skutečně očekávat, že podíl Intelu bude dále trpět. Je to ale opravdu zásluha především nových CPU?
 
- klikněte pro zvětšení -
 
Máme tu jako obvykle přehled jednak dle počtu prodaných kusů a pak podle tržeb, které jejich prodej přinesl. Z toho by se mohlo na první pohled zdát, že AMD mělo připraveno skutečně dost procesorů na to, aby pokrylo z hlediska tržeb více než dvojnásobný zájem zákazníků. 
 
- klikněte pro zvětšení -
 
Takže jak to vypadá s čísly za listopad? Nové Ryzeny jsou na trhu už od 5. listopadu, takže můžeme víceméně hodnotit celý měsíc a ten vypadá velice zajímavě především z hlediska tržeb, ale to se dalo čekat i vzhledem k tradičně silné sezóně. Počet prodaných procesorů AMD vzrostl nad 35 tisíc oproti cca 6 - 7 tisícům CPU Intel, a to především díky tomu, že Ryzeny 3. generace se nepřestaly dobře prodávat a nově k nim přibyly nové modely.
 
Jak je však vidět, nástup Ryzenů 5000 se na celkovém zvýšení prodeje zas tak nepodepsal. Zdaleka nejlépe se prodával Ryzen 5 5600X, kterého se prodalo zhruba tolik kusů, jako modelů 5800X, 5900X a 5950X dohromady. Celkem jde však pouze o cca 6 tisíc kusů, čili řada Ryzen 5000 je v celkovém měřítku stále v menšině. Značně však vzrostly prodeje procesorů Ryzen 3000 a když to celé zkombinujeme, tak získáme velice dobrý výsledek pro AMD. 
 
Ten je však ještě lepší v případě druhého grafu, v němž přímo vyletěly tržby za prodej CPU AMD, a to až k necelým deseti milionům eur. Narostly tak více než počet prodaných kusů, čili průměrná cena vzrostla a na tom se jistě podílí zvláště i nové Ryzeny 5000, které patří mezi ty nejdražší v nabídce AMD.
 
Z hlediska procent podílu přitom oba grafy ukazují stejný poměr 84:16 ve prospěch AMD, což znamená jednu důležitou věc. Procesory AMD se, alespoň dle výsledků obchodu Mindfactory, už prodávají v průměru za stejné ceny jako procesory Intel a to představuje velké zadostiučinění pro tým zelených, který dle svých slov už nechce být vnímán jako "ten druhý, co prodává levnější kopie".  


reklama