reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD informuje o novém Precision Boost Overdrive a Game Cache v Ryzen 3000

2.7.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD informuje o novém Precision Boost Overdrive a Game Cache v Ryzen 3000
Nové procesory AMD Ryzen 3000 stále mají svá tajemství, ačkoliv to hlavní o nich už bylo prozrazeno. My se nyní můžeme podívat na to, co nám AMD může říci o taktovací funkci Precision Boost Overdrive a také o Game Cache.
Dobře víme, že funkce Precision Boost Overdrive je prostě turbo, které se snaží z procesoru AMD Ryzen vymáčknout z hlediska pracovní frekvence, co se vymáčknout dá. Ohledy přitom bere na možnosti napájení, stabilitu, TDP, teploty či chlazení. Precision Boost Overdrive byl přitom představen s druhou generací procesorů Ryzen a v té třetí má být ještě o něco vylepšen. Samotná funkce pracuje se dvěma hlavními nástroji, napětím procesorových jader a výslednou frekvencí. 
 
 
Nyní se tématu PBO věnuje vedoucí pracovník technického marketingu Robert Hallock, který zveřejnil video pojednávající o tom, jak bylo PBO v rámci Ryzen 3000 vylepšeno.  
 
 
Co nového se tedy dozvíme z tohoto videa? Na jeho začátku Hallock probírá základní funkce Precision Boost Overdrive, který se snaží využít rezerv systému pro zvýšení taktu na co nejdelší dobu. Pak tu jsou novinky procesorů Ryzen 3000 instalovaných na desky s čipsetem X570, které se týkají v podstatě automatického přetaktování, čili provozu procesorů na frekvencích už mimo specifikace. 
 
Například procesor se specifikacemi udávajícími maximální takt 4,55 GHz může dosáhnout taktu 4,75 GHz, což bylo uvedeno pouze jako příklad. Nicméně co můžeme opravdu očekávat od různých procesorů, to se z tohoto videa nedozvíme. A je to v podstatě pochopitelné, neboť vysoký pracovník AMD nemůže slibovat něco, co se bude lišit v rámci jednotlivých kusů procesorů a rozdíly se budou dále prohlubovat v závislosti na kvalitě zbylých komponent sestavy.
 
Z uvedených informací to ale bohužel vypadá, že podmínkou bude využití desky s X570. Takovéto desky přitom budou podstatně dražší než modely s X470 a AMD ostatně tento starší čipset má v nabídce jako stále aktuální druhou nejlepší volbu pro nové procesory. Na druhou stranu nám nic nebude bránit v ručním přetaktování Ryzenů 3000 i na starších čipsetech. 
 
​  
Nakonec tu máme ještě další video, které mluví doslova o až 72 MB gamecache. Pochopitelně jde v tomto případě prostě o součet veškeré dostupné L2 a L3 cache na 16jádrovém Ryzenu, ale otázka je spíše ta, co z této paměti dělá "herní" cache? Dá se říci, že to je především marketing. Ve videu není uvedeno nic, co by to ospravedlnilo, takže AMD se prostě a jen snaží upozornit, že jeho nové procesory mají opravdu haldy cache. Pak už ale závisí pouze na aplikacích či hrách, jak toho dokáží využít. 


reklama