reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Jaguar: základ pro PS4 a Xbox One

13.6.2013, Petr Štefek, recenze
AMD Jaguar: základ pro PS4 a Xbox One
AMD se pochlapilo se svou zbrusu novou architekturou Jaguar, která má ambice na to, aby pořádně zamíchala s kartami na trhu tabletů a levných počítačů. Kvality nové architektury docenili rovněž Sony a Microsoft tím, že ji adoptovali pro své nové herní konzole.

AMD Kabini pro ultrabooky a noteboky


AMD na základech Jaguaru vytvořilo dvojici APU (Accelerated Processing Unit) pod exotickými jmény Kabini a Temash. Výkonnější APU Kabini můžeme očekávat v levnějších ultraboocích nebo noteboocích a drží ve světě x86 architektur jeden zásadní primát, a to, že se jedná o vůbec první čtyřjádrový SoC (System on Chip). Kabini nebo Temash jsou jednoduše vše v jednom, respektive na jednom čipu.





AMD Kabini bude podle společnosti distribuováno ve dvou základních verzích, respektive sériích, kde série A bude znamenat 4 jádra a série E znamená 2 jádra. Kromě samotné CPU části APU je samozřejmě velmi zajímavou také část GPU, které se bude starat o akceleraci grafiky. GPU je zde založeno na architektuře Graphics Core Next, takže můžeme počítat se slušným základem, který je zde reprezentován 128 stream procesory. Takt GPU bude v jednotlivých verzích odlišný, ale počet výpočetních jednotek zůstává stejný u čtyřjádrových i dvoujádrových verzí.





Geometrický engine byl poněkud okleštěn a počet rasterizačních jednotek samozřejmě není také nijak závratně vysoký (4). Grafický výkon tedy bude stačit spíše pro práci ve 2D a případně akceleraci videa nebo opravdu velmi staré hry. Hraní ostatně není v hledáčku těchto APU a jako základ pro ultrabooky bude podobný grafický výkon více než dostatečný. GPU podporuje také double precision výpočty s rychlosti 1/16 oproti single precision, takže pro nějaké náročnější GPGPU aplikace musíme hledat jinde.





APU Kabini ve svém jádru disponuje jediným 64bitovým paměťovým ovladačem, což znamená pro dané účely slušný paměťový výkon. TDP bude v závislosti na typu a frekvenci APU od 9 do 25 W. Jaguar podporuje dynamické změny frekvence nad rámec standardní pracovní frekvence podle potřeby konkrétní aplikace, ale zdá se, že Kabini touto vlastností nedisponuje a vrcholem je pro každý model frekvence uvedená v tabulce AMD. Jelikož jsou už recenze AMD Kabini venku, tak si můžeme s klidem potvrdit, že AMD je konkurenceschopnou platformu, která je velmi přesvědčivá z hlediska spotřeby. Výkonnostně se na Pentia a Atomy pouze dotahuje, ale na druhé straně zde nejde příliš o surový výkon.


AMD Temash pro tablety


Temash je na rozdíl od Kabini podstatně menší a směruje také do menších zařízení typu tablet. Temash bude bodovat především svou spotřebou, která podle oficiálních údajů pro TDP od 3,9 W do 9 W bude opravdu dobrá. Dvoujádrový Temash v kombinaci s výkonnou grafikou, kterou AMD překvapivě nechalo nezměněnou, se velmi dobře může stát velkou konkurencí pro konkurenční Nvidia Tegra nebo další platformy Samsungu či Apple.





Temash se ale trh dostane krom dvoujádrové verze také v „nabušené“ čtyřjádrové variantě pod označením A6-1450 s technologií TurboCore, která bude regulovat frekvence na základě počtu využívaných jader a aktuální aplikace tak, aby nebylo překročeno maximální TDP. V tom všem samozřejmě bude figurovat také GPU, které se na spotřebě podílí nezanedbatelnou měrou. Inteligentní řízení spotřeby, respektive výkonu, je pro mobilní zařízení nekolik let kritickou vlastností.





Nejlevnější a nejmenší A4-1200 disponuje pouze dvojicí jader, ale grafický výkon zůstává nezměněn, což může přinést zajímavé vlastnosti pro levné tablety s matricemi s vysokým rozlišením, jako je třeba Retina do Apple. Temash s TDP pod 4 W je předurčen k tomu, aby byl součástí velmi tenkých tabletů.


AMD Jaguar pro konzole Xbox One a PlayStation 4


Nové konzole Microsoftu a Sony si rozebereme v samostatném článku, a tak si nyní uvedeme jen základní skutečnosti nasazené architektury Jaguar v těchto herních zařízeních. Místo hardware snů se dočkáme dvojice 4jádrových čipů Jaguar v každé konzoli, což tedy není zrovna výkon z oblasti snů, ale třeba nás vývojáři překvapí. Bude velmi zajímavé sledovat, jak budou oba moduly, kde každý z nich obsahuje jeden 4jádrový Jaguar, spolu komunikovat, a jak si rozdělí případné úlohy.



Xbox One - nová konzole Microsoftu

Samozřejmě, přesný design obou modulů se poněkud odlišuje od obyčejného Kabini, ale CPU jádra zůstávají stejná, byť budou pracovat na vyšších frekvencích než v případě notebooků. Velikost L2 cache ani jiné atributy však nebyly změněny (až na absenci GPU). Předpokládaný takt je někdo okolo 1.6 GHz pro každý modul. Další podrobnosti včetně očekávaného výkonu obou zařízení nebo jejich srovnání s běžným PC si rozebereme samostatně.

AMD muselo Microsoft a Sony opravdu velmi nalákat na cenu podobného řešení, aby obě společnosti svorně souhlasily se stejným řešením pro dvě konkurenční řešení, která spolu na trhu svádějí lítý boj o zákazníky, respektive příznivce her jednotlivých herních platforem.
reklama