reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD konečně zpřístupňuje FreeSync

20.3.2015, Jan Pánek, aktualita
AMD konečně zpřístupňuje FreeSync
AMD představilo novou technologii již před několika měsíci, ale do reálného nasazení se dostává až teď. Vzhledem k tomu, že na lednovém CESu již bylo vidět funkční software, to je celkem pozdě, ale hlavní je, že jsme se dočkali.
AMD FreeSync je technologie, která využívá spojení hardware a software, tudíž je k provozu zapotřebí kombinace grafického procesoru, monitoru a ovladačů. Díky tomuto propojení monitor počká, až se v grafické kartě vytvoří celý snímek, který se následně přenese do monitoru, kde se najednou pošle celý snímek, takže neuvidíme trhané snímky.

Jednoduše řečeno se sesynchronizují obnovovací frekvence monitoru a grafického procesoru. Takže již nebude pevně dána obnovovací frekvence monitoru, jak je to dnes běžné. V praxi to nejspíše povede k menšímu trhání obrazu a plynulejšímu vykreslování na úkor nižší obnovovací frekvence monitoru.

Důležité jsou i podporované monitory, kterých je na trhu pouze pár. Na trhu nebo blízko k uvedení je asi 11 monitorů, jež AMD FreeSync podporují. Cenově začínají okolo 450 dolarů (asi 12 000 Kč), což je poměrně hodně, ale dá očekávat, že až se technologie usadí, ceny klesnou.





Dále je ještě důležité, že ani AMD nepodporuje všechny své grafické procesory. Mezi podporované grafické karty můžeme zařadit: AMD Radeon R7 260, R7 260X, R9 285, R9 290, R9 290X a R9 295X2. Zajímavé je, že AMD nezapomnělo ani na APU, tedy grafické procesory integrované do procesoru. Zde jsou podporovány tyto grafické procesory: A6-7400K, A8-7600K, A8-7650K, A10-7800 a A10-7850K.

AMD nám zároveň ukázalo i testy výkonu nové technologie. Jak je napsáno výše, otázkou je, jestli FreeSync nesníží snímkovací frekvenci a jestli nesníží výkon. Podle AMD by technologie měla výkon dokonce navýšit, a to o 0,2 %. To AMD porovnalo s technologií od NVIDIE, G-sync, která by měla výkonnost snižovat o 1,5 %.

Rozdíl mezi oběma technologiemi není moc velký, a vzhledem k tomu, že obě technologie zlepšují kvalitu obrazu celkem razantně, porovnání výkonu zde není až tak důležité.

AMD ale narazilo na jeden problém, a to je horší odezva myši v případě, že má uživatel zapnutý kromě FreeSync i V-Sync. V tomto případě je lepší mít zapnutou jen technologii FreeSync, což zaručí rychlé a hladké vykreslování.





Takže celkově se jedná o technologii, která nejenže zvýší výkon, ale i zlepší vykreslování obrázků, minimálně podle AMD, takže jestli již máte nějakou zkušenost s touto technologií, můžete se podělit se svými zkušenostmi v komentářích.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama