reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD LiquidVR: Freesync pro virtuální realitu

5.3.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD LiquidVR: Freesync pro virtuální realitu
Společnost AMD si připravila novou technologii LiquidVR, kterou se zaměřuje na virtuální realitu a jeden z jejích problémů. Jde o latence, které jsou v případě VR velmi důležité, respektive je nutné je snížit na minimum.
Zatímco v případě hraní na PC s monitorem nám latence, čili zpoždění výstupu či reakce na vstupní periferie, mohou maximálně tak zkazit zážitek ze hry, v případě VR jsou daleko důležitější. VR helma nás totiž zcela odřízne od okolního světa a pokud existuje nějaké zaznamenatelné zpoždění, může to vyvolat i velmi nepříjemné reakce jako jsou bolesti hlavy nebo ztrátu orientace.





AMD se tedy na tuto problematiku zaměřilo s pomocí své nové technologie LiquidVR, kterou můžem označit za Freesync pro VR headsety. Samotná společnost mluví o "sadě inovativních technologií zaměřených na zajištění vývoje kvalitního VR obsahu" a doufá, že přijde vhod nejen pro snižování latencí. Jak se dozvíme z obrázku popisujícího první verzi SDK LiquidVR, jde také o efektivní sledování pohybu helmy (a tedy i hlavy uživatele) s pomocí výpočetní síly GPU a také o zajištění snadného Plug and Play použití.





Další obrázek popisuje vývoj počítačových her s ohledem na "pocitu přítomnosti", čili toho, jak dobře je daná technologie schopna vtáhnout hráče do virtuálního světa. Doposud šlo především o kvalitu zobrazení hry na monitoru, jejíž posledním stupněm dle AMD je prostředí, které se chová realisticky s ohledem na stínování, hru se světlem či fyziku. Dalším stupněm už je VR, pak bude VR s fotorealistickou grafikou a nakonec má být virtuální realita k nerozpoznání od té pravé.





LiquidVR má konkrétně zajistit to, aby VR headsety mohly dobře fungovat na různých zařízeních. A aby se minimalizovala zpoždění, je dle AMD nutné, aby byl do procesu zapojen hardware, software i samotný VR systém. Musíme si ale počkat na to, co se z této nové technologie nakonec vyvine a jak vůbec zapadne do dnes vyvíjených technologií.

Zdroj: Hexus.net
reklama