reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD má problém s ovladači Radeonů: pohaslé obrazovky, sekání a jiné

14.2.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD má problém s ovladači Radeonů: pohaslé obrazovky, sekání a jiné
Uživatelé grafických karet Radeon hlásí, že jejich ovladače způsobují pohasínání obrazovek, sekání, blikání a jiné neplechy. AMD již k tomuto tématu vypustilo do světa své vyjádření, takže co se dozvíme? 
Stížnosti na ovladače pro grafické karty Radeon zaplavily subreddit společnosti AMD, a to zvláště téma o vývoji těchto ovladačů. Uživatelé si stěžují na celkovou nestabilitu ovladačů, která vede k různým projevům, jako je náhlé zčernání obrazovky, která se bez restartu systému už nezapne. V posledních dnech začaly nespokojené hlasy sílit. 
 
 
Dle informací serveru Extremetech může být právě v případě problému se zhaslou obrazovkou více příčin a wccftech zase hlásí, že problémy se týkají především nejnovějších karet Radeon s čipy Navi, a to konkrétně modelů AMD Radeon RX 5700 XT (Navi 10), AMD Radeon RX 5700 (Navi 10), AMD Radeon RX 5600 XT (Navi 10), AMD Radeon RX 5500 XT 8 GB (Navi 14) a AMD Radeon RX 5500 XT 4 GB (Navi 14).
 
AMD k tomu už stačilo vypustit do světa své vyjádření, z nějž se ovšem bohužel moc nedozvíme. Píše se v něm, že stabilita ovladačů je hlavní prioritou pro jeho softwarový tým, který blízce monitoruje diskuse na fórech, a je si vědom zmiňovaných potíží, na které si lidé stěžují. AMD však zatím nemá v ruce nic, o co by se mohlo podělit, takže na řešení pracuje a v příhodnou dobu dá vědět. 
 
Jinými slovy, prostě a jednoduše si počkejme na to, zda problémy nevyřeší nová verze ovladačů, i když právě na Extremetech se píše, že některé potíže může vyřešit zásah do BIOSu, a to konkrétně nastavení sběrnice PCIe striktně na verzi 3.0 (platí pochopitelně jen pro X570) a obecně je vhodné situaci řešit primárně aktualizací jak systému, tak BIOSu. 
 
Na Redditu se také dočteme o tom, že s problémem zčernalé obrazovky může pomoci deaktivace 3D akcelerace aplikací, které běží na pozadí hry, což platí třeba pro webový prohlížeč nebo jiný software, který může využívat 3D schopností grafického procesoru. A nezapomínejme, jde o Windows, čili někdy nestačí se jen podívat, že nějaká funkce je zapnutá či vypnutá. Pro jistotu je dobré s ní "zahýbat", tedy zapnout a zase vypnout, nebo opačně. 


reklama