reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD má už brzy započít masovou výrobu svých Ryzen 7000

30.3.2022, Jan Vítek, aktualita
AMD má už brzy započít masovou výrobu svých Ryzen 7000
Leaker Greymon55 se obvykle nemýlí, pokud jde o výrobní plány společnosti AMD. Dal nám vědět i o prvních Ryzenech 7 5800X3D a nyní se zmiňuje o odstartování výroby příští generace, čili Raphael. 
AMD by mělo už během léta, a to spíše k jeho konci, uvést na trh své nové procesory Ryzen 7000. Na ně je ostatně už čas, neboť první Ryzeny 5000 (řada 6000 bude v případě CPU přeskočena) byly na trh uvedeny už v listopadu roku 2020. 
 
 
Greymon55 nám přitom dal nedávno vědět, že první pro trh připravené procesory Ryzen 7 5800X3D už byly vyrobeny, což se nakonec potvrdilo a i v mnoha jiných informacích o firmě AMD se nemýlil. Pokud tak bude mít pravdu i nyní, kdy můžeme očekávat  Ryzeny 7000 generace Raphael na trhu?
 
Je důležité zmínit, že zdroj nemluví o výrobě čipletů pro Raphael či snad dokonce jen I/O jader, ale o tom, že je připravena továrna, která bude nové procesory firmy AMD pouzdřit. S tím by přitom měla začít během dubna či možná spíše až začátkem května. 
 
A když vezmeme v potaz, že aktuální generace Vermeer začala být vyráběna v červenci 2020 a na trh se dostala v listopadu, nebo že procesor 5800X3D s V-Cache je ve výrobě od loňského listopadu a na trh se dostane nyní v dubnu, vypadá zcela reálně uvedení procesorů Vermeer na trh v srpnu či v září.
 
Mohl by to být přitom už srpen vzhledem k tomu, že zapouzdření nových Zen 4 by mělo být mnohem jednodušší než v případě zmíněného procesoru s V-Cache, pokud tedy do celého procesu máme započítat právě i umístění čipu s dodatečnou L3 cache na procesorový čiplet. Na druhou stranu se tu už přechází na kompletně novou platformu s novou paticí, podporou DDR5, PCIe 5.0, atd. Takže budeme raději počítat se začátkem školního roku. 
 
Od AMD Ryzen 7000 očekáváme stále 16 jader, a to 5nm Zen 4, přičemž přinejmenším některé modely by měly dostat také integrovanou grafiku RDNA 2. Půjde prý jen o 4 CU, čili 256 shaderů, takže s výbavou APU se to nebude moci srovnávat, ale AMD tu asi prostě jen bude chtít smazat svou nevýhodu v porovnání s Intelem. Lze přitom očekávat, že integrovaná grafika bude součástí I/O čipletu a že i zde budeme mít na výběr mezi procesory s aktivovanou a deaktivovanou grafikou, ale to se ještě ukáže.  


reklama