reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Milan se 32 jádry se v testu téměř vyrovná dvěma 28jádrovým Xeonům

7.1.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD Milan se 32 jádry se v testu téměř vyrovná dvěma 28jádrovým Xeonům
AMD si chystá novou serverovou generaci procesorů označenou po vzoru italského města Milan, která bude založena na architektuře Zen 3 stejně jako procesory Ryzen 5000. Jak si vede proti konkurenci?
Procesory AMD Milan se na trh ještě nedostaly, ale už by to nemělo dlouho trvat. Intel by jim měl vyslat v ústrety nové Ice Lake-SP tvořené již 10nm procesem, ale v této době nemá na trhu ještě nic lepšího než staré 14nm Xeony s maximálně 28 jádry. Ty by ale dle nejnovějších informací měly dorazit na trh až někdy v polovině tohoto roku, takže dříve rozhodně očekáváme procesory AMD Milan. 
 
 
Recept firmy AMD je tu v podstatě stejný jako v případě Ryzen 5000. Zůstává platforma patice SP3 i počet jader, který bude díky 8 čipletům až 64, ovšem nové budou právě ony čiplety, v nichž už všechna jádra tvoří jeden velký celek schopný najednou využít celou přítomnou L3 cache. Tím v podstatě zmizí jedna doména, která u starších procesorů tvořila brzdu a řeč je samozřejmě o čtyřjádrových jednotkách CCX. To může být zvláště důležité v případě procesorů EPYC, které už tak musí pomocí centrálního I/O čipu řídit až osm čipletů. 
 
Pokud jde o testovaný EPYC 7543 nové generace, ten má 32 jader, takže to ukazuje na čtyři čiplety. Ovšem na rozdíl od svého předchůdce v podobě EPYC 7542 má ve výbavě dvojnásobnou kapacitu L3 cache, a to 256 MB. To znamená, že je ve skutečnosti vybaven osmi čiplety, ovšem každý má jen polovinu aktivovaných jader a s ohledem na to jde možná spíše o nástupce modelu EPYC 7532, který má také 256 MB L3 cache. 
 
Zajímavé je také to, že základní takt na novém EPYC 7543 je oproti starší verzi o 100 MHz nižší, ovšem turbo je naopak o 300 MHz vyšší. Jde konkrétně o takty 2,8 až 3,7 GHz a pokud to srovnáme s EPYC 7532 (256MB verze), ten pracuje pouze na 2,4 až 3,3 GHz. Čili pracovní frekvence se dají považovat v případě daného Milanu za velice slušné. 
 
 
Dle výsledku v Geekbench 4, kde se EPYC 7543 utkal se systémem se dvěma Xeon Platinum 8280, měl nový AMD výrazně vyšší jednovláknový výkon, ale o ten tu pochopitelně nejde. Srovnáváme celkový vícevláknový výkon a v něm se 32jádrový AMD dokázal téměř vyrovnat celkem 56 jádrům ve dvou Intelech. 
 
Bude ale třeba si počkat na další benchmarky či spíše celkové shrnutí výkonu a zatím to vypadá, že procesory Milan chystané pro tento kvartál budou mít velkou výhodu v tom, že se postaví staré 14nm konkurenci. A ani ta nová v podobě Ice Lake-SP se bohužel pro Intel těžko dokáže novým CPU EPYC a jejich hrubému výkonu alespoň vyrovnat, a to už jen kvůli tomu, že se počítá maximálně se 36 fyzickými jádry. Ale počkejme si. 


reklama