reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD: nástup Navi 2X nebude "papírový" jako v případě NVIDIE

25.9.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD: nástup Navi 2X nebude "papírový" jako v případě NVIDIE
NVIDIA nedokázala zatím vyslat na trh dost karet RTX 3080, aby se dalo mluvit o podařeném nástupu nové generace a včera sama upozornila i na to, že RTX 3090 nebude dostatek. To je voda na mlýn marketingu firmy AMD. 
AMD se chystá 28. října představit nové grafické karty s čipy Navi 2X, ovšem my stále nevíme, kdy mají opravdu vstoupit na trh, protože zatím lze mluvit jen o tom, že se na konci října dozvíme o nabídce, slíbeném výkonu, cenách a právě i plánovaném vypuštění na trh. Právě ten může nastat klidně až v prosinci. 
 
NVIDIA bude v tu dobu už na trhu mít i karty GeForce RTX 3070 a možná i RTX 3060 či RTX 3060 Ti/Super. Zlepšit by se také měla i dostupnost nových Ampere, ale to se teprve ukáže. Není ale divu, že AMD se této situace bude snažit využít. Zatím tu máme odpověď Franka Azora (Chief Architect of Gaming Solutions & Marketing, AMD) na Tweet, která v podstatě říká, že dostupnost nových Radeonů bude mnohem lepší než v případě NVIDIE. 
 
 
V to ale můžeme zatím jen doufat, neboť v tomto ohledu se firmě AMD skutečně nedá věřit, jak ukazují zkušenosti spojené konkrétně s kartami RX Vega 56 a 64 a také s Radeonem VII. Na řádnou nabídku karet RX Vega jsme čekali pěknou řádku měsíců a Radeon VII je se svým jepičím životem kapitola sama o sobě, zatímco AMD v obou případech slibovalo dostatek. Uvidíme, zda to tentokrát bude jiné. 
 
 
Co se týče nových RDNA 2X, nyní už můžeme díky zdrojovému kódu ROCm Developer Tools skutečně potvrdit, že Navi 21 má kódové označení Sienna Cichlid a Navi 22 pak Navy Flounder, čili Navi 23 nejspíše opravdu bude Dimgrey Cavefish.
 
Kdo by se chtěl pozastavit nad výběrem takovýchto výrazů, ten by měl vědět, že je nikdo nevymýšlí. Namísto toho se jen vybírají z náhodných spojení slov, jak AMD potvrdilo na Redditu. Dříve se používaly názvy hvězd, ale ukázalo se, že v řadách firmy je řada nadšených amatérských astronomů, kteří se začali hádat o to, jestli bude pro další čip v řadě lepší název Aldebaran, nebo Betelgeuse.  


reklama