reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD nepřipraví ovladače pro Ryzen pod Windows 7

10.2.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD nepřipraví ovladače pro Ryzen pod Windows 7
Nedávno se objevily informace o tom, že AMD slíbilo podporu procesorů Ryzen pro Windows 7, ačkoliv Microsoft říkal, že budou plně podporovat jen Windows 10. Nyní AMD samo říká, že ovladače pro Windows 7 k dispozici nebudou. Co to ale znamená?
AMD ve svém vyjádření píše, že aby dosáhli nejvyšší důvěry uživatelů ve výkon procesorů Ryzen (kódové označení Summit Ridge), proběhla validace na dvou odlišných generacích OS: Windows 7 a 10. Ovšem, desktopovým procesorům AMD Ryzen bude poskytnuta podpora a ovladače pouze pro Windows 10. Tím AMD v podstatě dodržuje své předchozí stanovisko, že stejně jako Intel bude svou nejnovější procesorovou generaci plně podporovat pouze na Windows 10 a rozhodně to neznamená, že Ryzen nebudeme moci s Windows 7 provozovat.





Microsoft k tomu říká, že jde o zajištění úzké spolupráce mezi hardwarem a operačním systémem a zajištění plné vzájemné kompatibility. Jinými slovy, starší operační systémy jednoduše nebyly a nemohly být navrženy pro hardware, který v jejich době neexistoval.

Co se ale stane, když na počítač s procesorem Ryzen zkusíme nainstalovat Windows 7? To může naznačit test provedený s Core i3-7100 "Kaby Lake" pod Windows 7. Počítač pracoval korektně, ale například využil starší ovladače pro integrované GPU, pro akceleraci H.265 / HEVC bylo nutné stáhnout dodatečný software a při přehrávání videa v rozlišení 4K z YouTube byl procesor výrazně více vytížen než pod Windows 10. Něco podobného se tak dá očekávat i od kombinace Ryzen + Windows 7, ovšem zde se pochopitelně nebudeme muset starat o grafické ovladače. Otázka však je především ta, jak dobře pod tímto systémem bude či nebude fungovat funkce SMT, která z jednoho fyzického jádra udělá dvě logická. Však v případě procesorů Intel byly na Hyperthreading připraveny již Windows 7 a tato technologie je pořád stejná, ovšem AMD připraví svou variaci na SMT vůbec poprvé.

Jak to ale konkrétně bude s procesory Ryzen a Windows 7, to uvidíme až někdy v příštím měsíci. V tom však přijdou na trh nejdříve osmijádrové procesory určené spíše pro nadšence a u nich se dá předpokládat, že ve velké míře využívají také nejnovější OS. Co se týče ostatních systémů, pak nejnovější jádro Linux 4.10 by už mělo být na Ryzen dobře připraveno

Zdroj: Digiworthy
reklama