reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD odhalilo Ryzen, soupeře i pro Broadwell-E

14.12.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD odhalilo Ryzen, soupeře i pro Broadwell-E
AMD na včerejší den slíbilo poodhalení nových procesorů Zen, což se na akci New Horizon v Austinu skutečně stalo. Dozvědět jsme se také mohli, že procesory Ryzen skutečně budou soupeřit i s HEDT procesory Intelu včetně Broadwell-E.
Nedávno se označení Ryzen objevilo ve zprávách jako jedna z nedávno zaregistrovaných značek a nyní je už jisté, že se pod ní budou prodávat první desktopové procesory Zen s až osmi jádry. Můžeme jen spekulovat, proč si AMD tuto značku vybralo a zda snad nejde o podobnost se slovem "rising", která by naznačila, že AMD se snaží povstat. Však to vypadá, že se mu to konečně podaří a že procesory Ryzen nám dovolí zapomenout na hluché místo v historii firmy, které stále ještě vyplňují zastaralé 32nm procesory Vishera a málo výkonná APU.

Už dříve se také mluvilo o tom, že Zeny budou schopny soupeřit i s Broadwell-E, ale tehdy vznikaly obavy, že možná jen co se týče IPC. V daných testech se totiž utkaly čipy taktované pouze na 3 GHz a vznikla otázka, jakého taktu budou Zeny schopny dosáhnout. Nyní už je zřejmé, že to bude v případě osmijádrových procesorů 3,4 GHz, což je základní takt. Osmijádrový Intel Core i7-6900K má přitom základ na 3,2 GHz, takže tyto obavy můžeme dát stranou.





Kódové označení pro Ryzen je stále staré známé Summit Ridge a krom počtu jader a frekvence se dozvíme také o 20 MB L2 a L3 cache. To lze snadno rozklíčovat, protože víme, že každý CPU komplex (CCX) Zen se skládá ze čtyř jader a 8 MB L3 cache. Osmijádrový procesor tak má 16 MB L3 cache a zbytek je 4 MB L2 cache rozdělených po 512 kB mezi jednotlivá jádra. Jeho TDP je také 95 W, což zní velice zajímavě vzhledem k tomu, že se má alespoň vyrovnat 140W procesoru Core i7-6900K.





Co se týče platformy založené na patici AMD AM4, zde se jako klíčová ukazuje podpora pamětí DDR4, sběrnice PCI Express 3.0, rozhraní USB 3.1 Gen 2, NVMe a SATA Express. Pokud tak bude 10Gb/s rozhraní USB integrováno přímo do čipových sad, AMD tím dokonce předhoní Intel. Ten nebude toto rozhraní přímo podporovat ani u nových 200 Series pro Kaby Lake, takže desky stejně jako u 100 Series budou muset využívat speciální kontrolery. AMD mimochodem na vývoji svých nových čipsetů pracovalo s firmou ASMedia, která tyto kontrolery sama vyvíjí.




- klikněte pro zvětšení -


Podrobnější informace o Ryzen jsme si uvedli již ve včerejší aktualitě, takže nyní je můžeme pouze potvrdit, neboť už jsou konečně k dispozici z oficiálních zdrojů. Navázat můžeme obrázky z prezentace nové architektury, které mluví o chytřejším zpracování instrukcí s využitím prefetcheru, jenž bude schopen se za běhu učit a přednostně do cache načítat ta data, která budou dle jeho předpokladu brzy zapotřebí. AMD mluví o technologiích SenseMI (jako Machine Intelligence), a snaží se tak hrát na populární strunu AI. Ostatně právě AI je dle AMD "příští velká věc", která se bude v příštích letech raketově rozvíjet a firma chce být přirozeně u toho. Ovšem to už bude především píseček nových grafických čipů.




- klikněte pro zvětšení -


Nás ale také zajímalo, zda AMD na New Horizon konečně stanoví něco konkrétního k vypuštění procesorů Ryzen na trh. Lisa Su však stále mluví prostě o prvním kvartálu, a tak se rozplývá naděje, že nové procesory uvidíme už na CES 2017 nebo brzy po něm. Není asi třeba moc připomínat, že na procesorech Ryzen a jejich úspěchu stojí i budoucnost společnosti AMD. Však ta už je na pouhých 27 % tržeb, které za procesory a grafické karty měla ještě v roce 2011 a neúspěch si nemůže dovolit.





Zdroj: TZ AMD
reklama