reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD oficiálně uvádí APU Kaveri: aktualizováno

14.1.2014, Jan Vítek, aktualita
AMD oficiálně uvádí APU Kaveri: aktualizováno
Společnost AMD konečně již oficiálně představila nová APU pro socket FM2+, která přijdou na trh již na začátku příštího týdne. Jedná se o nové čipy Kaveri, které mají dle interních testů překonat i výkon Core i5-4670K generace Haswell.
Naposledy jsme si AMD Kaveri připomněli ve zprávě, která hovořila o jejich distribuci se hrou Battlefield 4 zdarma, což se zatím nepotvrdilo a ani popisky v obchodech o tom nemluví. Hardwarové specifikace ale již dlouho nejsou tajemstvím, takže se ví o výkonu až 856 GFLOPS v případě nejvýkonnějšího Kaveri - A10-7850K se čtyřmi jádry Steamroller (dva moduly) na 3,7 GHz a 720MHz grafickým jádrem s osmi GCN jednotkami (512 Stream procesorů). Výkonu má napomoci také paměťová architektura HUMA (heterogeneous unified memory architecture).





Celkově se pak mluví o HSA - Heterogeneous System Architecture, jež má spojit výkon procesorů a GPU. Právě na to AMD sází při srovnávání s procesory Intel, když říká, že A10-7850K je o 24 až 87% rychlejší než Core i5-4670K. Je jasné, že tento procesor nemůže překonat pouhým výkonem svých procesorových jader, to by se musel stát zázrak. Musí se tedy spoléhat i na výkon grafiky a zde se můžeme ptát, v jakých situacích bude jejích 512 Stream procesorů využitelných.





AMD nám ukazuje nějaké benchmarky, z nichž získal uvedená procenta. Jde o 3DMark, PCMark8 a Basemark CL. Tyto benchmarky testují i výkon grafického jádra z hlediska her, případně jde o GPGPU, takže je celkem jasné, že Kaveri se svým výkonným Radeonem R7 musí integrované grafiky v procesorech Intel převálcovat. Dostupný výkon ale nebude ani zdaleka všude využitelný, a často se tak budeme muset spokojit pouze s výkonem dvou modulů Steamroller a tady už by srovnání s Intelem dopadlo zcela jinak.





Výsledné grafy ale ukazují také srovnání s čipem A10-6800K, čili nejlepším modelem předchozí generace Richland a tady už můžeme srovnávat zcela objektivně. Zajímavý je především rozdíl ve 3DMarku, kde se ukazuje cca 30% nárůst výkonu. Můžeme se tedy těšit na to, že AMD Kaveri přijdou s podstatně větším nárůstem výkonu, než jaký předvedly v minulém roce právě Richland.

Nové Kaveri tedy přijdou na trh v úterý 14. ledna, kdy si budeme moci pořídit nové A10-7850K a A10-7700K. Cena výkonnějšího modelu začíná už cca na 4400 Kč a slabší pak přijde na 3900 Kč. Ve srovnání s cenou A10-6800K (cca 3400 Kč) si tedy něco připlatíme, ale cenový rozdíl by měl odpovídat i rozdílu ve výkonu.

Aktualizováno: Dnes se již konečně potvrdilo, že k procesorům A10-7850K a A10-7700K dostaneme Origin klíče pro hru Battlefield 4, o čemž se spekulovalo již dříve (viz výše). Vedle těchto dvou APU se pak na trhu zezačátku ukáže také A8-7600. Další informace hovoří o schopnosti připojit 4K displej (3840 x 2160) s obnovovací frekvencí 60 Hz a celkem připojit až čtyři monitory.

APU AMD Kaveri jsou tedy dostupné od dnešního dne.

Zdroj: TZ AMD
reklama