Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD podalo protimonopolní žalobu na Intel

29.6.2005, Milan Šurkala, aktualita
AMD podalo protimonopolní žalobu na Intel
Že Intel má na trhu procesorů a vůbec čipů pěknou řádku let takřka monopol, každý ví. Ne každý ale ví, jak jej získal. Právě tohoto se týká nová žaloba AMD na společnost Intel, jíž měly k vysokému procentu zastoupení pomoci nekalé praktiky....
Že Intel má na trhu procesorů a vůbec čipů pěknou řádku let takřka monopol, každý ví. Ne každý ale ví, jak jej získal. Právě tohoto se týká nová žaloba AMD na společnost Intel, jíž měly k vysokému procentu zastoupení pomoci nekalé praktiky. Nutno říct, že Intel měl velké úspěchy a poměrně zaslouženě, jeho výrobky mezi špatné rozhodně nepatřily a nepatří. Ovšem nebyly a nejsou zas až tak vynikající a vše okolo přebíjející, aby mu zaručovaly tak obrovské úspěchy.



Chcete-li vědět všechny body obžaloby, pak si přečtěte toto 48 stránkové PDF, kde vše důležité najdete. Pro ty ostatní zmíním alespoň hlavní nekalé praktiky firmy Intel.

Firmám Dell a Toshiba platil Intel nemalé částky za to, aby jej používaly jako výhradní značku a nepoužívaly procesory AMD. Odmítal snížit ceny (resp. zvyšoval ceny) odběratelům, kteří prodávali více než Intelem stanovené maximální množství výrobků s procesory AMD (příkladem může být třeba požadavek na 90% výrobků firmy HP s komponenty Intelu). Dále například nutil společnosti bojkotovat uvádění výrobků s komponenty AMD (především do doby, než Intel vyvine něco podobného). Mezi další patří třeba zamítnutí firmě AMD přístup k účasti na důležitých rozhodnutích standardů DRAM. V neposlední řadě také výrazná optimalizace Intel kompilátorů pro procesory Intel, jinak řečeno, záměrně byly naprogramovány tak, aby na procesorech AMD podávaly nižší výkon.

Zdroj: www.amd.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.