reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Polaris 10 bude představen 1. června na Computexu

16.5.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD Polaris 10 bude představen 1. června na Computexu
Dle pozvánek zaslaným médiím představí společnost AMD své nové grafické karty s čipy Polaris na Computexu v Taipei, a to 1. června. Od této události nás dělí nějakých 16 dní a můžeme očekávat, že půjde o Radeony R9 480 a 480X.
Starší informace hovořily o tom, že AMD se chystá představit Polaris už koncem května, což nyní už neplatí. Nakonec je ale stejně jedno, jestli půjde o konec května nebo samotný začátek června. Těšit se můžeme především na to, co předvede Polaris 10, o němž se udává, že nabídne výkon karty R9 390X s poloviční spotřebou a cenou pod 300 dolarů (R9 390X stála v době uvedení na trh 429 USD). To je ale informace, která se objevila před představením nových GeForce a AMD má nyní tu výhodu, že může na ně reagovat.





Média dostala pozvánku na událost v Taipei, která odstartuje 1. června časně ráno našeho času a kde se představí "mnoho produktů chystaných pro rok 2016 včetně 7. generace APU A-Series". Zmínce o nových Radeonech se tedy AMD v pozvánce vyhnulo. Už pozítří bude ale pořádat webinar s titulem Inside look at Polaris a všeobecně se očekává, že právě nové Radeony budou mezi oněmi produkty chystanými pro tento rok.

Polaris 10 mají být GPU s velikostí kolem 230 milimetrů čtverečných, což je asi o třetinu méně než je velikosti GPU NVIDIA GP104 v kartách GTX 1080 a GTX 1070. Očekávat tak můžeme menší výkon, ale ruku v ruce s tím i nižší cenu, přičemž udávaných 300 dolarů a méně je považováno za velice důležitý cenový segment, v němž se prodá nejvíce karet. Pokud se Polaris 10 bude s něčím přetahovat, pak to bude právě GeForce GTX 1070, i když té NVIDIA stanovila cenu 379 USD. Spíše to vypadá, že nové generace karet si alespoň zpočátku nebudou přímo konkurovat a tato situace se změní buď s nástupem karet s čipem AMD Vega 10, nebo vypuštěním ještě slabších GeForce GTX 1000.

Právě o GPU Vega 10 bylo nedávno uvedeno, že jeho nástup chce AMD uspíšit, a to již na letošní říjen. Do té doby bude zajímavé sledovat, co se staršími generacemi karet udělá nástup GeForce a dle očekávání slabších Radeonů, které ale svorně slibují mnohem lepší poměr výkonu a ceny .

Zdroj: VideoCardz
reklama