reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD potvrzuje RDNA2 chystanou pro letošní podzim a 5nm Zen 4

29.7.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD potvrzuje RDNA2 chystanou pro letošní podzim a 5nm Zen 4
AMD včera pozdě večer zveřejnilo své nové finanční výsledky, které vypadají dobře. Tržby se už dostaly ke 2 miliardám USD a v tomto kvartálu už mají tuto hranici dalece překročit a AMD má teprve před sebou tři z nejdůležitějších produktových představení roku.
Těmi jsou pochopitelně jednak Ryzen "Vermeer", pak Navi 2X a nakonec APU v nových konzolích PlayStation 5 a Xbox Series X. Po zveřejnění finančních výsledků za druhý kvartál 2020 jako obvykle následovala konference, během níž AMD zveřejnilo další informace o svých plánech do budoucna.
 
 
Vzhledem k tomu, jakou bombu nedávno vypustil do světa Intel ohledně zpoždění svého 7nm procesu a využití kapacit cizích firem (nejspíše TSMC), se otázky přirozeně točily kolem toho, jak to bude mít AMD. My jsme se tak mohli hned dozvědět, že AMD slibuje předvídatelnou a stálou roadmap, na níž se tak nic nemění. To tak znamená, že nás čeká další 7nm generace Zen, čili Zen 3 na procesorech Vermeer a další generaci EPYC Milan a nejspíše i Threadripper s vylepšeným procesem. A poté už bude následovat 5nm generace Zen 4, která jistě bude vzhledem ke zbrusu novému procesu využívajícímu EUVL neméně zajímavá.
 
Zen 3 přitom dorazí letos, a to jak v podobě procesorů Vermeer pro desktopy, tak i jako serverové Milan, což bylo nyní opět potvrzeno. Stále jsme se ale nedozvěděli, kdy přesně bychom mohli nové Ryzeny očekávat, ale obecně se má za to, že ty přijdou na trh dříve než nové EPYC.
 

AMD také povrdilo nástup grafických čipů s architekturou RDNA2, a to konkrétně modelů pro běžné spotřebitele, čili herních Radeonů. Vedle nich totiž budou představeny také vůbec první karty založené na CDNA, odnoži původní RDNA určené pro akcelerátory.
 
Dále se dozvídáme, že APU určená pro nové konzole firem Microsoft a Sony už začala být dodávána, takže opravdu i z toho pramení prudce se lepšící výsledky divize Enterprise, Embedded and Semi-custom. A je zřejmé, že tyto dodávky se ve výsledcích za aktuální kvartál už projeví více, neboť jej logicky zasáhnout už celý a budou také postupně růst. AMD samo uvedlo, že právě tato APU se na celkových tržbách za tento rok značně podepíšou, a to na rozdíl třeba právě od CDNA, která se projeví spíše až v příštím roce. Nicméně právě už v příštím roce se očekává jako nástupce architektura CDNA2, ale i RDNA3.

Lisa Su dále uvedla, že Zen 4 už má AMD ve svých laboratořích a že jako architektura vypadá dobře. Chystaná je pro 5nm proces, což v případě TSMC už automaticky znamená využití extrémní ultrafialové litografie (EUVL) a je otázka, co nám to udělá především s takty. Potvrzena byla také generace Genoa coby serverové EPYC založené na Zen 4.
 
Další zajímavý střípek informace je ten, že AMD se spoléhá na RDNA2 jako na architekturu, která obrátí dosavadní sestupnou tendenci tržeb z prodeje herních karet. Jde ale především o to, že se chystá "plný refresh" a pod tím si tak lze představit nejen hi-end, ale i slabší karty s RDNA2. A pak se ještě dozvídáme, že zatímco APU pro nové konzole se mají podepsat především na finančních výsledcích tohoto kvartálu, v tom posledním tak půjde hlavně o Zen 3 a RDNA2. Z toho je tak zřejmé, že nové procesory a grafické karty nenastoupí až v závěru roku, ale mnohem dříve. Nicméně Lisa Su stále mluví o problematické situaci s dodávkami 7nm čipů od TSMC, z čehož je patrné, že AMD se nedostává tolik výrobních kapacit, jaké by dokázalo využít. Stále tak jedná s TSMC ohledně jejich možného zvýšení a nyní to navíc vypadá, že se do toho začal montovat Intel, který se také bude ucházet o výrobní kapacity firmy TSMC.


reklama