reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
27.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Společnost AMD se při zveřejnění svých velice slušných finančních výsledků také zmínila o tom, kde plánuje vyrábět své první 7nm čipy. Původně se počítalo pouze se službami firmy GlobalFoundries, ovšem nyní Lisa Su zmínila TSMC.
del42sa (236) | 29.4.20189:51
"Server Extremetech to nebere jako dobré znamení, neboť mezi AMD a GlobalFoundries má platit ještě původní dohoda z doby, kdy se od AMD odštěpily továrny a vytvořena byla právě firma GlobalFoundries. AMD souhlasilo, že přesune veškerou výrobu tehdy chystaných 28nm CPU a GPU právě do ní, což přineslo obrovské problémy, jež přetrvávaly roky. První APU ­(Llano­) měla obrovské problémy s výtěžností, AMD následně muselo zůstat na 32nm při výrobě procesorů Bulldozer a 28nm GPU se v GloFo nikdy nevyráběla. AMD muselo této firmě kvůli tomu platit penále a to by prý mělo platit i nadále v případě 7nm čipů vyráběných v TSMC. ­"

Joel Hruska má obyčejně poměrně dobré články a analýzy HW, ale tentokrát je jeho závěr úplně mimo. Přesun výroby do TSMC je logický následek úspěchu Ryzenů­/Epyců. Se situací ohledně Bulldozeru se to nedá absolutně srovnávat, protože šlo o podstatně jinou situaci než nyní. AMD tehdy klesl podíl CPUna trhu pod 3% a přesun GPU do GloFo byl krokem jak předejít penále za objednané waffery.
Já si naopak myslím, že je to velmi dobrý krok pro budoucí ­(velká­) GPU a jak už napsal Rafan, nepůjde o výrobu stejných čipů ve dvou továrnách, ale diverzifikaci výroby různých produktů. GloFo bude vyrábět CPU a APU a ­(možná si ponechá i výrobu malých GPU­) výroba velkých GPU se přesune do TSMC, nakonec AMD úplně spolupráci s TSMC nepřerušilo, protože výroba čipů pro konzole probíhá na 16nm výrobním procesu u TSMC, takže se v podstatě vrátí vše do stavu jako předtím, kdy AMD­/ATI vyrábělo GPU u TSMC a CPU v jiných továrnách.
Odpovědět5  0
Rafan (336) | 28.4.20181:28
S tím testováním se mi to nějak nezdá. Přece jen není 7nm v GlobalFoundries jako 7nm v TSMC. Tím nechci říci že je jeden horší a druhý lepší. Jde mi o to že jsou mezi nimi rozdíly a musí se tomu podřídit jak ladění výroby tak i možná nějaká úprava návrhu samotného čipu, co patří k předprodukčnímu ladění. To ale stojí čas a peníze a proto si nedokáži představit že by pak byla výroba přesunuta k druhému výrobci. Stejně tak je divoká představa, že by se stejné čipy vyráběly u dvou rozdílných výrobců. Protože by měly rozdílné vlastnosti­(což by určitě vedlo k honbě po čipech jednoho či druhého výrobce­) a navíc by náklady na ladění byly dvojnásobné. Dle mého se zřejmě uvažuje že některé čipy budou z důvodu kapacitních vyráběny u jedné či druhé společnosti.
Odpovědět6  0
wrah666 (6205) | 27.4.201822:35
A není to prostě jen tím, že GLoFo jedou na plno a nemají žádné další volné kapacity? Pokud vím, tak se tím zdůvodňoval právě nedostatek původních karet Vega. ­(Spolu s problémy s kompletací čipu s HBM a zapouzdřením­)
Odpovědět3  4
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.