Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD prozradilo, proč mají Threadripper 4 čipy

2.8.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD prozradilo, proč mají Threadripper 4 čipy
Overclocker der8auer po sejmutí heatspreaderu z procesoru Threadripper odhalil, že ten má namísto dvou čipů Zeppelin hned čtyři jako serverové EPYC. Ihned se tak začlo spekulovat, proč tomu tak je. 
Však procesory Threadripper mají přinejlepším 16 fyzických jader, na což stačí pouhé dva čipy Zeppelin a AMD už dříve uvedlo, že nepoužívá z každého čipu třeba jen čtyři jádra, ale opravdu využívá jen dva čipy. Proč tedy do procesorů Threadripper montuje čtyři jako do procesorů EPYC s až 32 jádry? 
 
 
Vysvětlení je jednoduché a my jsme už o něm uvažovali. AMD se rozhodlo do těchto procesorů montovat čtyři čipy proto, že kdyby použilo jen dva, byl by procesor "mechanicky nestabilní" čili by mohlo vlivem přítlaku chladiče dojít k deformaci heatspreaderu, čímž by se procesor vážně poškodil. Dá se tak říci, že tu máme dva fungující čipy a dvě protideformační vložky. 
 
AMD také nechce využívat konfiguraci, při níž by se každý čip podílel na výsledných 16 jádrech rovným dílem. Šlo by o konfiguraci 4x 2+2, čili takovou kdy by se každý CCX v čipech Zeppelin podílel na výsledných 16 jádrech rovným dílem, čili dvěma jádry. To by mohlo při tak vysokém počtu jader značně navýšit latence, neboť dvojice jader by musely komunikovat mezi sebou s využitím Infinity Fabric, což by už mohlo mít podstatný dopad na výkon. 
 
Dále je důležité poznamenat, že skutečně můžeme zapomenout na možnost procesory Threadripper odemknout, aby nabídly 32 jader, a to už jen z toho prostého důvodu, že ony dva neaktivní čipy vůbec nejsou žádné čipy, ale křemíkové atrapy, takže nejde ani o použitelné a ani o špatně vyrobené čipy. Server OC3D uvádí, že aktivní čipy jsou umístěny diagonálně. To dává smysl, neboť zdroje tepla jsou tak lépe rozprostřeny do plochy, aby je bylo možné lépe chladit. 
 
Dává také smysl ten fakt, že AMD bylo schopné v podstatě ve stejné době vypustit na trh 16jádrové Threadripper stejně jako 32jádrové EPYC. Není přitom jasné, zda je vůbec možné Threadripper použít v deskách pro EPYC a naopak, čili zda jsou pinově kompatibilní, ale je zřejmé, že si jsou velice podobné.