reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD prý jedná s Intelem o licencování GPU technologií

18.3.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD prý jedná s Intelem o licencování GPU technologií
Agentura Bloomberg přinesla zprávu, dle níž společnost AMD jedná s Intelem o tom, že by mu mohla licencovat své technologie týkající se GPU. Pokud je tomu tak, pak dohoda ještě zcela jistě není na světě, ale pro AMD by mohla být velice zajímavá.
AMD je v aktuální době ve složité finanční situaci. V posledním roce firma zaznamenala 28% pokles tržeb, drží jen cca pětinu trhu se samostatnými grafickými kartami a na trhu s procesory je na tom ještě daleko hůře. Je tedy jasné, že AMD musí hledat cesty k penězům a mohla by k tomu využít své bohaté patentové portfolio. Ostatně něco podobného už provedla NVIDIA, která bude mít ještě celý rok v platnosti dohodu s Intelem, jemuž bude licencovat své technologie. Tato dohoda má pro NVIDII celkovou hodnotu 1,5 miliardy a v každém kvartálu má díky ní příjem 67 milionů dolarů. To je tedy celkem slušný bonus vzhledem k tomu, že NVIDIA měla v posledním roce čistý zisk 614 milionů.





Pro AMD by tedy podobná dohoda s Intelem mohla být velice zásadní, aby firma zvládla financovat další výzkum a vývoj nových produktů. Nelze si také nevšimnout toho, že Intel se rozhodl podpořit novou technologii AMD XConnect na svém novém NUC Skull Canyon. Stav rozhovorů mezi oběma stranami ale není známý a stejně se tak nic neví o tom, o jaké částce se jedná a co za ni bude Intel chtít.

Je ale pravděpodobné, že Intel svou pozornost přesune od NVIDIE k AMD, a to nejen vzhledem k adopci technologie XConnect. Intel rovněž chce podporovat spíše VESA Adaptive Sync / FreeSync než placenou NVIDIA G-Sync, která vyžaduje také využití dodatečného hardwaru v monitoru. Co by tedy Intel mohl od AMD získat? Nedá se mluvit o tom, že by začal vyrábět své verze Radeonů a spíše jde o technologie, které by využil ve vlastních produktech. AMD také drží patenty týkající se paměťové technologie HBM, o niž by Intel také mohl mít zájem, i když ten využívá HMC (Hybrid Memory Cube firmy Micron), a to ve svých akcelerátorech Xeon Phi "Knights Landing".

AMD by si mělo vylepšit svou finanční situaci také tím, že poskytne hardware pro chystanou konzoli Nintendo NX, o čemž se mluví již dlouho, ale oficiálně to ještě nebylo potvrzeno. Bezpochyby by ale pak šlo o další speciální verzi APU jako v případě konzolí PlayStation 4 a Xbox One.

Zdroj: Extremetech
reklama