reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Radeon Pro Duo: 16 TFLOPS za 1500 dolarů

15.3.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD Radeon Pro Duo: 16 TFLOPS za 1500 dolarů
Společnost AMD oficiálně představila nejrychlejší grafickou kartu světa, dvoučipový Radeon Pro Duo, který nabídne výpočetní sílu 16 TeraFLOPS. Využívá k tomu dva čipy Fiji a přijde na 1500 dolarů.
Radeon Pro Duo jsme zmínili již včera jako zatím unikátní hybrid mezi kartami Radeon a FirePro, takže se dá říci, že AMD tím míří na konkurenční karty TITAN. Aktuálně tak má NVIDIA na trhu z generace Maxwell kartu TITAN X, která nabízí 6,1 TFLOPS, čili Radeon Pro Duo je se svými 16 TFLOPS někde zcela jinde. Na jednu stranu nemůžeme porovnávat jednočipovou kartu s dvoučipovou, ale z hlediska ceny nám Radeon Pro Duo (1500 USD) nabídne daleko lepší poměr k hrubému výkonu než TITAN X (1000 USD). Ze starší generace tu je ale také dvoučipová karta TITAN Z, jež však dosahuje pouze 8,1 TFLOPS. Všechny tyto údaje jsou pochopitelně v Single Precision, ale co Double Precision? Tento údaj už tak často zmiňován není, a není divu, neboť má jít jen o 1 TFLOPS, což se svým číslem 1,7 překoná i jednočipová TITAN Black, ovšem Maxwelly jsou na tom v tomto ohledu špatně a nejlepší TITAN X nabídne jen 0,19 TFLOPS.



A jak už bylo také včera řečeno, Radeon Pro Duo byl navržen i pro virtuální realitu a hry pro DirectX 12. To ostatně bylo jasné již dříve, neboť samotné AMD prozradilo, že s vypuštěním této karty čeká do doby, kdy už budou dostupné VR headsety. Karta je určena nejen pro hráče, ale také pro tvůrce obsahu pro VR headsety. AMD tak již oznámilo spolupráci se studiem Crytek, s nímž tvoří iniciativu VR First. V jejím rámci se do vybraných univerzit dostanou výkonné systémy pro VR, aby si je již studenti mohli osahat a naučit se s nimi pracovat.


Radeon Pro Duo v systému od Maingear

Co se týče chlazení, karta využívá stejně jako Fury X vodní chladič s jedním 120mm radiátorem, přičemž napájení musí posílit celkem tři 8pinové konektory PCIe. Dle AMD si tak tato karta řekne až o 350 W.



Radeon Pro Duo se také stává první kartou v řadě VR Ready Creator, což je opět spojeno s VR First a nakonec také s SDK LiquidVR. Toto SDK se má nakonec stát jen základem pro další vývoj, v čemž můžeme vidět paralelu s API Mantle a Vulkan.


výkon Radeonu Pro Duo v testu Fire Strike - zdroj: Videocardz

Karta bude dostupná pravděpodobně od příštího měsíce, což tedy AMD nepotvrdilo, ale mluví o začátku druhého kvartálu.

Zdroj: AMD
reklama