reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Radeon RX 460 lze odemknout na plných 1024 Stream procesorů

12.12.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD Radeon RX 460 lze odemknout na plných 1024 Stream procesorů
Pokud vlastníte, nebo si chcete pořídit grafickou kartu Radeon RX 460, máte slušnou šanci, že jí půjde odemknout plný počet Stream procesorů, které Polaris 11 nese. Získat tím můžeme až nezanedbatelných 12,5 % výkonu navíc. Jak?
Grafické karty Radeon RX 460 se dostaly na trh v srpnu jako nový low-end firmy AMD. Jde o jediné SKU založené na čipu Polaris 11, přičemž v základní konfiguraci má 896:56:16 (SP, TMU, ROP), ovšem GPU Polaris 11 nese celkem 1024 SP, jež nyní lze odemknout, čímž si pochopitelně dopomůžeme k vyššímu výkonu. To ovšem za předpokladu, že máme v ruce kartu s bezchybně vyrobeným GPU a pokud ne, máme jednoduše smůlu. Navíc tu je i jisté riziko.





Odemknout by měly jít 2GB i 4GB verze karty Radeon RX 460, přičemž Overclocking.Guide mají úspěšně vyzkoušeno odemknutí dvou konkrétních modelů: ASUS RX 460 STRIX OC a Sapphire RX 460 Nitro OC. Právě STRIX získal ve hře Witcher 3 o 10 procent vyšší výkon a v syntetickém 3DMark Firestrike to bylo o 9 %. Teoreticky je to až 12,5 %, ale praxe se jako vždy trošku liší, však nejde pouze o výkon samotných Stream procesorů.





A jaké je ono zmíněné riziko? Odemknutí karet totiž spočívá ve využití jiného BIOSu, takže je zřejmé, o co jde. Flashováním BIOSu na grafické kartě, a zvláště takového, který na ní v podstatě nemá co dělat, případně může vyústit v to, že si z ní uděláte jen nepotřebný mrtvý hardware (tzv. bricknutí). Potřebujete také ten pravý upravený BIOS pro danou kartu, přičemž Overclocking.Guide je nabízí pro obě zmiňované karty. Ve stáhnutých zipech přitom najdete vše potřebné. Nejdříve bude velice vhodné si zálohovat původní BIOS, k čemuž poslouží buď příslušný dávkový soubor (backup bios.bat) nebo funkce utility GPU-Z. Pak už jen spustíte druhý dávkový soubor (flash unlocked bios.bat) a do nějakých 15 sekund bude hotovo. V jejich průběhu se můžete modlit, aby nevypadl proud.




- klikněte pro zvětšení -


Pokud flash BIOSu proběhl v pořádku, měli byste to ihned zjistit třeba právě v GPU-Z, kde se ukáže 1024 shaderů. A pokud nemáte tu pravou kartu s čipem RX 460 a chcete si zkusit odemknout plný počet SP, nezbývá než počkat, zda se později neobjeví upravený BIOS i pro ni. Případně o to můžete požádat samotné autory (viz zdroj).

Zdroj: Overclocking.Guide
reklama