reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD reaguje na výzvu Aseteku o zastavení prodeje Fury X

8.12.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD reaguje na výzvu Aseteku o zastavení prodeje Fury X
Včera se objevila informace, že společnost Asetek v dopise vyzvala společnosti AMD a Gigabyte k tomu, aby zastavily prodej jistých karet s vodním chlazením. V případě firmy AMD už máme k dispozici oficiální odpověď.
Ve skutečnosti nejde o spor firem AMD a Gigabyte s Asetekem, ale o spor mezi ním a firmou Cooler Master, která pro karty AMD Radeon R9 Fury X a vodou chlazené GeForce od Gigabytu vyrábí vodní chladiče. Právě ty měly porušit jisté patenty Aseteku, které se týkají spojení vodního bloku a vodní pumpy do jednoho celku. Asetek již nad Cooler Masterem vyhrál dvě soudní pře, jejichž výsledná rozhodnutí mu přiřkly slušné procento z dosavadních tržeb za prodané vodní chladiče, ovšem Cooler Master v USA zastupovaný firmou CMI se stále může odvolat. Asetek ale na nic nečekal a rovnou oslovil firmy AMD a Gigabyte a vyzval je, aby přestaly s prodejem karet s vodními chladiči od CM.





Společnost AMD včera slíbila oficiální reakci na výzvu Aseteku, která uvádí, že soudní porota ve sporu Asetek vs. CMI specificky nezmínila, že by vodní chladiče v kartách Radeon R9 Fury X porušovaly patenty Aseteku.

Ve vyjádření se píše: "Jsme si vědomi, že Asetek žaloval firmu Cooler Master. I když podléháme firmě Cooler Master ohledně této soudní pře, je nám známo, že porota v tomto případě neshledala, že by chlazení na kartách Radeon Fury X porušovalo jakékoliv patenty Aseteku."

Jinými slovy, AMD se v žádném případě nechystá stáhnout karty Fury X z amerického trhu a má v ruce celkem pádný důvod. Porota ve svém rozhodnutí zmínila pouze konkrétní produkty Cooler Master, a to konkrétně Seidon 120M, Seidon 120XL, Seidon 240M, Seidon 120V, Seidon 120V Plus, Nepton 140XL, [Nepton 280L], Glacer 240L a dále produkty, které se od nich liší maximálně svým zbarvením. Mezi ty tedy chladič na kartě cizí firmy evidentně nepatří.

AMD tak může být v klidu, neboť nyní by se musel otevřít nový soudní spor, který by se týkal přímo karet Fury X a jeho vyústění by pravděpodobně předcházel nástup nové generace Radeonů.

Zdroj: techPowerUp
reklama