reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Renoir ve své nahotě: z čeho se skládá nové APU?

17.3.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD Renoir ve své nahotě: z čeho se skládá nové APU?
AMD právě v těchto dnech vypouští na trh svá nová APU Renoir, která zatím přicházejí jen v mobilní verzi, ale ta desktopová snad na sebe nenechá dlouho čekat. Nyní se můžeme podívat na to, z čeho se nám Renoir skládá. 
Nová APU AMD Renoir nám nabídnou výrazný nárůst výkonu jednak díky lepší architektuře procesorů i integrované grafiky, ale i díky přechodu na 7nm výrobní proces firmy TSMC. Můžeme se jen těšit na to, co předvedou desktopové verze, které se ostatně už rýsují na obzoru
 
 
Nyní tu ale máme mobilní Renoir a server techPowerUp nám přinesl snímek jejich jádra, které se rozkládá na 156 mm2 a skládá se z 9,8 miliardy tranzistorů. 
 
 
Jednotlivé části pak máme následně i popsány, ale i bez toho lze jasně identifikovat dva čtyřjádrové CCX, čili celkem osm jader s 512 kB L2 cache pro každé a celkově pak 8 MB L3 cache. Hned vedle jsou červeně zvýrazněné NGCU, čili osm výpočetních jednotek nové generace, které můžeme označit za hybrid mezi Vegou a Navi. Jde o notně vylepšenou Vegu s větším výkonem ve hrách a také se zobrazovacím a multimediálním enginem z generace Navi. I přes to, že ve výsledku je tu "pouze" maximálně 512 Stream procesorů, lze očekávat ve hrách výrazně vyšší výkon oproti předchozí generaci. 
 
Dále byly zvýrazněny paměťové kontrolery a PHY, značný prostor si zabere také rozhraní Infinity Fabric, které je v prostoru mnezi všemi pojmenovanými částmi a nakonec byly identifikovány I/O pro celý čip, do čehož můžeme zařadit třeba SATA, USB a jiná rozhraní. Linky PCIe by ale mohly být spíše jinde v modře či fialově zvýrazněné části. 
 
Ještě co se týče paměťového kontroleru, zde stojí za zmínku, že jde o vylepšenou verzi podporující LPDDR4x až na efektivních 4233 MHz a standardní DDR4 až na 3200 MHz. 
 


reklama