reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD RX Vega spatřena v testech a ukazuje své specifikace

13.3.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD RX Vega spatřena v testech a ukazuje své specifikace
Po vypuštění karty GeForce GTX 1080 Ti na trh se už můžeme plně zaměřit na to, co si pro nás chystá pod kartou RX Vega společnost AMD. Tato karta byla spatřena ve výsledcích různých benchmarků, z nichž lze vyčíst také nějaké specifikace.
Co se týče specifikací karet s čipy Vega, případ s GeForce GTX 1080 Ti nám ukázal, že i v rámci očekávatelného nám výrobci mohou přichystat velká překvapení. Však tato nejnovější GeForce nabídla vyšší hrubý výkon než mnohem dražší TITAN X, což mluví samo za sebe. Tím chci říci, že až Vega nakonec nastoupí na trh, mohou veškeré dosavadní informace o ní padnout, ale i tak se podíváme na to, co by si pro nás AMD měllo chystat.





Především je třeba říci, že AMD na kartách s GPU Vega evidentně ještě horečně pracuje, takže uvedené výsledky benchmarků rozhodně nelze brát jako konečné. Nicméně dále se potvrzuje, že by Vega skutečně měla mít 64 CU, a tedy celkem 4096 Stream procesorů, dále pak 8 GB paměti HBM2 na 2048bitové sběrnici a interní označení pro dané GPU je GFX9 (device ID: 687F:C3). To ukazuje na další generaci GPU, neboť Hawaii byly čipy GFX7 a Polaris GFX8. Očekávat také můžeme, že půjde o 14nm čipy vyráběné opět v továrnách GlobalFoundries.




- klikněte pro zvětšení -


Jak ukazují dostupné údaje, testovací vzorek karty s GPU Vega měl být taktovaný na 1000 až 1200 MHz, což by se 64 CU (4098 SP) mělo dát dohromady 9,8 TFLOPS v FP32, ovšem obecně se očekává spíše 12,5 TFLOPS, ale právě taktovací frekvence je to, co by mělo být ještě před vypuštěním karet na trh vyladěno, a to alespoň na nějakých 1500 MHz.





Dále se už opět mluví o tom, že paměti HBM2 na kartách Vega budou mít propustnost 512 GB/s a ne nějakých 409 GB/s. To dříve pramenilo z toho, že SK Hynix zmínil pro začátek tohoto roku dostupnost pouze 1,6 Gb/s pamětí HBM2 a na 2 Gb/s (propustnost na pin).





Uvidíme tak, zda AMD bude vůbec schopno zaútočit na dnešní hi-end firmy NVIDIA, což v této chvíli není vůbec jasné. Výsledky testu SiSoft ale vypadají povzbudivě a srovnat si je můžete třeba s GeForce GTX 1080.

Zdroj: VideoCardz
reklama