reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 5 1600X se všemi jádry přetaktován na 5,9 GHz

13.4.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD Ryzen 5 1600X se všemi jádry přetaktován na 5,9 GHz
V hledáčku profesionálních overclockerů jsou aktuálně procesory AMD Ryzen, které v hluboce podchlazeném stavu nepodávají vůbec špatné výkony. Nyní se podařilo přetaktovat zbrusu nový Ryzen 5 1600X se všemi jádry na 5,9 GHz.
Výsledky tohoto přetaktování zveřejnil nám již známý německý overclocker der8auer, který jako první ukázal Ryzen bez heatspreaderu, a potvrdil tak, že AMD využívá namísto levné teplovodivé pasty indiovou pájku. Díky ní tak nemá smysl procesory Ryzen zbavovat jejich ochranného štítu, aby se dosáhlo lepšího chlazení. Nyní ale jde o přetaktování nového Ryzen 5 1600X, který byl se všemi šesti jádry i zapnutým SMT přetaktován na 5,9 GHz. To ale pochopitelně nezajistí žádné běžné chlazení, ale měděná trubka naplněná tekutým dusíkem





Od der8auera je k dispozici nové video, v němž popisuje svou cestu do hlavního stanu firmy Asus na Tchaj-wan, kde se pokusil dostat právě Ryzen 5 1600X k jeho limitům. Využil k tomu záklladní desku Asus ROG Crosshair VI Hero X370 se stále starým BIOSem datovaným k 8. únoru 2017. Na tom ale ostatně moc nezáleží, neboť nové BIOSy řeší především otázku reálného výkonu.


Vedle toho byly využity paměti G.Skill Trident Z DDR4 a 128GB Samsung SSD na systému Windows 7 Pro 64 bit.





- klikněte pro zvětšení -


Dle CPU-Z bylo dosaženo taktu 5906 MHz, a to evidentně se všemi jádry aktivovanými i se zapnutým SMT, přičemž udávané napětí jádra 0,4 V je samozřejmě nesmysl. Procesor byl navíc na taktech kolem 5,5 GHz stabilní i v zátěži, a to v testech Cinebench, Geekbench a GPUPi, kde získal nové světové rekordy pro šestijádrové CPU a z trůnu tak svrhnul model Core i7-5820K.





Poslední obrázek přitom ukazuje, že Ryzen takto porazil daleko výše taktované Core i7.

Zdroj: Hexus.net
reklama