reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen Threadripper PRO vstupují na trh s osmikanálovými DDR4

15.7.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD Ryzen Threadripper PRO vstupují na trh s osmikanálovými DDR4
AMD se nakonec opravdu rozhodlo vyslat na trh procesory Ryzen Threadripper PRO, které se mohou oproti původním verzím pochlubit především tím, že nabídnou osmikanálové kontrolery pro DDR4. A co víc?
Procesory AMD Ryzen Threadripper PRO přicházejí jako procesory určené pro výrobce počítačů, takže nejspíše půjde pouze o modely pro OEM, jež nenajdeme na trhu jako samostatně prodávaný produkt. Tomu ostatně napovídá i ten fakt, že jsme doposud neslyšeli ani o žádné základní desce, která by měla být pro nové procesory určena, neboť vzhledem k osmikanálovému zapojení pamětí by dnes dostupné modely pro běžné Threadrippery 3. generace nestačily. 
 
 
Procesory Ryzen Threadripper PRO nám pochopitelně nenabídnou nic nového, co se týče počtu jader či taktů. S ohledem na takty jsou na tom dokonce i hůře než původní Threadrippery 3. generace, například 64jádrový model 3990X pracuje na 2,9 až 4,3 GHz, zatímco nový 64jádrový 3995WX má takty 2,7 až 4,2 GHz při stejném TDP. Ostatně čtyři paměťové kanály pro DDR4 navíc a ještě k tomu 64 dalších linek PCIe 4.0 něco zbaští a také je u takovýchto procesorů jistě důležitější, aby byla zajištěna stabilita, než aby z nich AMD mačkalo co nejvíc megahertz. 
 
 
Máme tu tak čtyři nové modely, a to Ryzen Threadripper PRO 3995WX, 3975WX, 3955WX a 3945WX. Pouze první dva mají svou obdobu mezi Threadrippery 3. generace a zbylé mají pouze 16 a 12 jader, ovšem při stávajícím 280W TDP. Díky tomu nabízí vysoké základní takty a vzhledem k použití stejného I/O čipu pak rovněž i 128 linek PCIe 4.0 a osm kanálů pro RAM.
 
Kapacita L2 a L3 cache už se odvíjí od počtu čipletů a v tomto ohledu se AMD nesnažilo o nic zvláštního. 32jádrový model tak nese i polovinu maximální výbavy a 16jádrový s 12jádrovým pak čtvrtinu, což se odráží právě v kapacitě L3 cache. 
 
AMD při této příležitosti ohlásilo i svou spolupráci s Lenovem, které nabídne procesory Threadripper PRO 3995WX v pracovních stanicích ThinkStation P620.
 
 
Ty budou vybaveny až čtyřmi kartami řady NVIDIA Quadro RTX 4000, až 1 TB paměti DDR4-3200 a 20 TB úložného prostoru v osmi discích. Dostupné ale nebudou hned, ale až od září. 
 
 
Zdroj: AMD


reklama