reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD údajně o desetinu zvýšilo ceny GPU Radeon RX 6000

24.11.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD údajně o desetinu zvýšilo ceny GPU Radeon RX 6000
Ceny grafických karet na trhu dlouhodobě dalece přesahují doporučené částky, což je ovšem stav, na němž vydělávají především lidé zajištující distribuci zboží na trh. Nyní ale zdražuje své GPU Radeon RX 6000 i samotné AMD.
Tyto zprávy přichází z diskuzního fóra Board Channels, kde působí právě i AIB partneři firem jako AMD a NVIDIA a nejde přitom o žádné tajemství, neboť AMD mělo hromadně informovat všechny své zákazníky o tom, že dodávaná GPU Radeon RX 6000 budou zdražena asi o 10 procent, což v důsledku znamená kolem 20 až 40 dolarů dle modelu a týkat se to bude již příštích dodávek. 
 
 
Příčina je přitom zřejmá a dala by se odhadnout i bez zmínky o tom, že jde o zdražení výroby čipů v továrnách firmy TSMC. To se přitom dalo očekávat vzhledem k tomu, že TSMC už dříve avizovalo zdražení výroby, které zasáhne právě i důležité zákazníky. 
 
Otázka je, jak to ovlivní výsledné ceny grafických karet na trhu. Zdražení GPU Radeon totiž vůbec nemusí být postřehnutelné a pokud by bylo, nedalo by se opravdu tvrdit, že ceny karet na trhu šly vzhůru právě kvůli tomu, respektive že by se nezvýšily i v případě, kdy by AMD ceny zachovalo. Ostatně grafické karty zdražují vytrvale od letošního srpna a zrovna Radeony v západních obchodech zdražily o cca 10 procent už v průběhu října. Ceny tak mohou reagovat spíše už na vývoj nabídky a poptávky na trhu, než aby byly ovlivněny výrobními náklady, které jsou někde hluboko pod tím, co platí koncoví zákazníci. 
 
Radeony ovšem nejsou jediné produkty, které si AMD nechává vyrábět stejným 7nm procesem u TSMC. Jde pak především o 7nm čiplety pro procesory Ryzen/Threadripper/EPYC, ale v jejich případě se firma mohla spíše rozhodnout zakrojit do vlastních marží. O udání vyrobených Radeonů na trhu se vůbec nemusí obávat, ale v případě procesorů je to zcela jiné, neboť ty jednak víceméně jsou na doporučených cenách a pak je tu nová konkurence v podobě Intel Alder Lake, která zatím přiměla obchodníky Ryzeny spíše trošku zlevňovat, ale to je bohužel patrné hlavně západních obchodech. V každém případě jsme se o žádném zdražení procesorů AMD (zatím) nedozvěděli. 


reklama