reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD ukázalo Vega Frontier s 13 TFLOPS

17.5.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD ukázalo Vega Frontier s 13 TFLOPS
AMD včera odprezentovalo nové informace o časově blízkých i vzdálených produktech a konečně už ukázalo i konkrétní karty s čipy Vega. Těšit se tak můžeme i na vzduchem nebo vodou chlazený Radeon Vega Frontier, který nabídne 13 TFLOPS.
Tímto se ukazuje, že nedávná informace o 1600MHz čipu Vega se zakládá na pravdě, neboť právě takováto frekvence zajistí Radeonu vybavenému 4096 Stream procesory výkon 13 TFLOPS. Bavit se už budeme konkrétně o modelu Frontier, který bude představovat nový hi-end firmy AMD, a to ve vodou nebo vzduchem chlazené podobě. Pak tu máme ještě nový Radeon Pro Vega SSG jako profesionální řešení.





Radeon Vega Frontier Edition přijde na trh na konci června jako karta vybavená 16 GB paměti HBM2 s propustností 480 GB/s. Oněch 13 TFLOPS se samozřejmě týká výkonu v FP32 a v FP16 nové Radeony dosahují už dříve zmiňovaných 25 TFLOPS. Oproti předchozí generaci je tak výkon v FP32 vyšší o polovinu a v FP16 (především AI/hluboké učení) je rovnou trojnásobný. Staré Radeony s čipy Fiji a HBM1 byly také omezeny kapacitou pamětí 4 GB, což už v případě HBM2 neplatí, i když ty zase na druhou stranu nedosahují v této implementaci stejně vysoké propustnosti (to kvůli poloviční datové šířce). Ovšem rozdíl mezi 512 GB/s a 480 GB/s není moc velký a vedle toho se dozvíme také o pixel fillrate 90 GPixels/s. Tyto karty budou určeny pro profesionály, kteří potřebují zpracovávat velké objemy dat, čili o herní kartu nejde, takže můžeme mluvit o alternativě pro TITANy od NVIDIE.







Radeon Pro Vega SSG je karta zaměřená ještě více na profesionální sektor, takže by se měla tlačit na trh, kde figurují Tesly od NVIDIE. Písmena SSG představují Radeon Solid State Graphics, což znamená konkrétně to, že přímo na kartě je M.2 SSD s kapacitou 2 TB, díky němuž se tyto grafiky budou hodit do prostředí pracujících s velkými objemy dat. AMD mluví o zpracování videa v rozlišení 8K, tvorbě VR obsahu a nasazení v těžařství, medicíně a prostě výzkumu. Jde tak v podstatě o stejnou kartu, jako je Frontier, ale s přídavkem slušné dávky paměti NAND Flash, ovšem je tu otázka, zda bude SSG verze stejně výkonná, čili zda bude mít nastaveny stejné takty.





Otázky vzbuzuje napájení karet Radeon Vega Frontier Edition, jež jsou vybaveny rovnou dvěma 8pinovými konektory PCIe, které samy o sobě dokáží poskytnout až 300 W a pak tu máme ještě 75 W ze slotu PCIe. Lze tak očekávat, že TDP těchto karet bude právě kolem 300 W.

Zdroj: AMD
reklama