reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD útočí: 64jádrový EPYC už od 4425 dolarů

8.8.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD útočí: 64jádrový EPYC už od 4425 dolarů
Společnost AMD dle očekávání včera představila procesory EPYC Rome pro servery, které nabízí až 64 fyzických jader. Nejlevnější kousek s takovým počtem jader přitom přijde na 4425 dolarů. 
Zástupci AMD se přitom nedávno vyjádřili ve smyslu, že nechtějí už konkurovat především cenou, což na jejich produkty vrhalo stín těch "levnějších kopií". Nicméně že by nové procesory EPYC byly drahé a netlačily cenově na konkurenci, to se rozhodně říci nedá. Ostatně procesory s nejvyšším počtem jader v předchozí generaci, čili 32C/64T, začínaly na 3400 dolarech. Nyní je cena za 64jádrový pouze o tisíc dolarů vyšší a v porovnání s konkurencí jde o částky, které ani nejsou srovnatelné. Však intelovský 28jádrový Xeon Cascade Lake-SP začíná na 8719 dolarech. 
 
 
Cena a počet jader samozřejmě není vše a zákazníky zajímá třeba i TCO - Total Cost of Ownership, čili celkové, přímé i nepřímé náklady na vlastnictví a provoz systémů. Zde se AMD chlubí, že je srazilo až o polovinu v závislosti na tom, k čemu budou nové procesory použity. Firmy na to evidentně slyší, neboť Google a Twitter oznamují záměr na nových procesorech stavět a HPE s Lenovem už je rovnou aktuálně ve svých produktech nabízejí. 
 
Konkrétně Google chce nové EPYC využít ve svých vlastních datových centrech, a to od letošního podzimu, což platí třeba pro Google Cloud Compute Engine. To samé plánuje Twitter s vidinou redukce TCO o čtvrtinu. Vedle nich se přihlásil také Microsoft, který chce EPYC nasadit v systémech pro Azure, HPE chce své portfolio se serverovými CPU od AMD ztrojnásobit, a to třeba v rámci serverů ProLiant DL385 a ProLiant DL325, pak tu máme Cray a jeho systém Shasta, který CPU EPYC nasadí nejdříve v počítači pro The Air Force Weather Agency a Lenovo ohlásilo nové ThinkSystem SR655 a SR635.
 
 
Jaké konkrétní procesory ale AMD nabízí? 
 
 
Na to tu máme tabulku, která ukazuje 19 procesorů druhé generace, přičemž ta první jich měla 14. Máme tu široké rozpětí od 450 po 6950 dolarů, což platí pro procesory s 8 až 64 jádry. Všechny jsou vybaveny technologií SMT a jejich cache nabízí kapacitu 32 až 256 MB. To napovídá, že třeba v případě 8jádrového 7232P byl nejspíše použit pouze jeden čiplet, ovšem pak tu je třeba 7262 s rovněž osmi jádry, ale 128 MB L3 cache, který tak evidentně nese celkem čtyři čiplety, které mají vždy aktivní pouze dvě jádra. 
 
Spotřeba nových procesorů vzrostla z maximálních 180 W na 225 W, což je vzhledem k nabídce ještě velice slušné. Takty se pak zastavily na 3,4 GHz, takže v případě nejvýkonnějších modelů s nejvíce jádry vzrostly o 200 MHz. Pokud bychom ale srovnávali absolutně nejvyšší takty, pak jde o snížení o 400 MHz, neboť z předchozí generace EPYC 7371 nabízí až 3,8 GHz, ale to je pouze jediný a navíc jen 16jádrový model. 

Zdroj: TZ AMD


reklama