reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD už nebude čínským firmám licencovat další technologie x86

5.6.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD už nebude čínským firmám licencovat další technologie x86
Společnost AMD před lety navázala spolupráci s čínskými společnostmi, které si díky licencovaným technologiím architektury x86 mohly přijít s vlastní řadou procesorů. Tato spolupráce, která přinesla potřebovanou finanční vzpruhu, ale nyní končí.
AMD spolupracovalo s celým sdružením čínských firem, které vytvořily podnik se společnou účastí. To se týkalo původní architektury Zen a nyní se dozvídáme, že v případě už téměř aktuální Zen 2 pro procesory Ryzen 3000 a jiné novinky to už neplatí. 
 
 
Zmíněný společný podnik se jmenuje Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co. Ltd. (THATIC) a byl vytvořen v roce 2016. AMD díky tomu získalo na licenčních poplatcích 293 milionů dolarů plus další podíl z každého prodaného kusu. Do THATIC přitom vstoupily veřejně obchodovatelné i čistě soukromé čínské firmy a rovněž Čínská akademie věd, která je jako vládní organizace vládou pochopitelně i ovládaná. AMD díky tomu získalo nejen finanční prostředky, ale také odrazový můstek pro skok do čínského trhu, kde jsou PC velice oblíbená a trh není zdaleka tak vyspělý jako v západních zemích. To znamená, že má kam růst. 
 
Díky tomu všemu mohl čínský výrobce serverů Hygon přijít s vlastními procesory založenými na architektuře Zen, přičemž zvláštní pozornost měla být dána kryptografickým elementům právě dle požadavků čínské vlády. Vznikly tak procesory Dhyana, které mají mít nejblíže serverovým CPU EPYC. Nabízí až 8C/16T a takt 3,4 GHz, takže nejde o výkonnostní přeborníky, ale Čína ocení především to, že ví, co se v tomto křemíku ukrývá. 
 
Sugon, další čínská serverová společnost, měl v plánu využít architekturu Zen 2 pro výrobu procesorů pro nejspíše první čínský superpočítač, který by dosáhl výkonu alespoň 1 exaFLOPS. Z toho ale nyní také nejspíše sejde. 
 
Dříve se mluvilo také o tom, že AMD dalo čínským firmám přístup až k samotné úrovni RTL (Register Transfer Level), čímž by jim v podstatě zcela otevřelo danou architekturu. To ale firma nyní popřela a uvedla, že šlo pouze o možnost modifikace RTL pro potřeby čínského trhu. Jiné podrobnosti k dispozici nejsou. 
 
Lisa Su ale potvrdila, že AMD bude i nadále zapojeno do THATIC, ale už není předmětem diskuse přístup k dalším a novějším technologiím nad rámec původní Zen. Firma se ale vůbec nevyjádřila k tomu, zda tohoto rozhodnutí padlo na základě vývoje americko-čínské obchodní války, nebo zda šlo o něco jiného. Načasování by ale odpovídalo právě spojitosti s pozdvižením kolem firmy Huawei. 
 


reklama