reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD v noci představí RX Vega a Threadripper

30.5.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD v noci představí RX Vega a Threadripper
Společnost AMD se chystá v noci na zítřek našeho času představit nové herní grafické karty RX Vega a pak také až 16jádrové procesory Threadripper. Ohlášena už byla konference svolaná na tchaj-wanském Computexu.
Konference odstartuje zítra ve 3 hodiny ráno a AMD na ni odhalí jedny ze svých nejzásadnějších produktů pro tento rok. Intel sice AMD předhonil v představení svých nových vícejádrových procesorů Core-X, ovšem ty v podobě 12 až 18jádrových verzí stejně vypustí na trh až později. Procesory AMD Threadripper s až 16 jádry by tak mohly být fyzicky dostupné již dříve, stejně jako potřebný platforma založená na čipsetu X399.





Výrobci základních desek už začali představovat své modely založené na čipsetu X399, jako je třeba ASUS ROG X399 Zenith Extreme, ASRock X399 Taichi nebo Gigabyte X399 AORUS Gaming 7.





Můžeme se tak už podívat na obrovskou patici typu LGA, kterou procesory Threadripper použijí a stejně tak se potvrzuje, že budou mít k dispozici čtyřkanálový paměťový řadič. V porovnání s Intelovskou platformou X299, která nabídne v rámci procesoru maximálně 44 linek PCI Express 3.0, bude mít platforma X399 až 64 linek, které budeme moci rozdělit mezi více grafických karet, SSD a další zařízení.


Od herních grafických karet AMD Radeon RX Vega zase očekáváme paměti HBM2 a 4096 Stream procesorů, přičemž zcela zásadní zde bude pracovní frekvence GPU, které se AMD podařilo dosáhnout. Především ta určí, zda budou RX Vega zdatná konkurence pro moderní GeForce, samozřejmě vedle ceny. Pro AMD jde o zásadní novinku, neboť už dva roky nepředstavilo v oblasti herního hi-endu žádnou novinku a výkonná moderní karta mu tak v produktové nabídce velice chybí.

reklama