reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD v posledním kvartálu prodělalo 197 milionů USD

16.10.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD v posledním kvartálu prodělalo 197 milionů USD
Intel předevčírem zveřejnil své finanční výsledky, a tak jsme mohli očekávat, že AMD brzy provede to samé. A také jsme mohli tušit, že vývoj bude pro AMD stále nepříznivý, což se potvrdilo. Firma prodělala téměř dvě stě milionů dolarů.
Zatímco Intel si tedy drží svou finanční kondici i přes slabé prodeje PC, AMD výrazně ztrácí již čtvrtý kvartál v řadě a nyní je to operační ztráta 158 milionů dolarů a čistá ztráta 197 milionů. Firma tak prodělala ještě o 16 milionů více než ve druhém kvartálu, ačkoliv ten třetí by měl být silnější. Ten tedy z hlediska tržeb byl, neboť AMD se opět dostalo nad hranici miliardy dolarů, ale v meziročním srovnání utržilo výrazně méně, a to 1,06 miliardy oproti 1,43 miliardy dolarů za Q3 2014.





Společnost AMD tak ve zprávě alespoň poznamenala, že dosáhla 13procentního zvýšení tržeb oproti druhému letošnímu kvartálu, což je asi jediné pozitivum. Na výsledné čisté ztrátě se ale silně projevilo to, že AMD odepsalo 65 milionů za naskladněná starší GPU, jejichž cena v průběhu kvartálu šla dolů, aby byl uvolněn prostor pro novou generaci GPU Radeon 300. To jsme mohli nedávno zaznamenat i na našem trhu, kde takové Radeony R9 290X ještě o prázdninách stály kolem 14.000 Kč a dnes je bez problémů seženeme za méně než deset tisíc.

Lisa Su se vyjádřila tak, že AMD je na dobré cestě, i když jde o dlouhou cestu, která by ale měla přinést zisky, tedy i lepší finanční kondici, a to i díky jednoduššímu obchodnímu modelu a novým produktům. Lisa Su také oznámila uzavření důležité dohody s Nantong Fujitsu Microelectronics (NFM), s níž vytvoří společný podnik s hodnotou 436 milionů dolarů. AMD přispěje svými linkami a testovacím zařízením v Malajsii a Číně, jejichž 85% podíl převezme právě NFM a firmě AMD za to zaplatí 371 milionů. Ta tak získá jednak hotovost a také se může do budoucna těšit z výrazně nižších investičních výdajů.

Co se týče výhledu do posledního letošního kvartálu, pak AMD i přes pozitivní řeč své CEO očekává opětovný sestup pod miliardovou hranici tržeb, a to zhruba desetiprocentní.

Zdroj: TZ AMD
reklama