reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Vega 2.0 jako odpověď na Voltu od NVIDIE

22.5.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD Vega 2.0 jako odpověď na Voltu od NVIDIE
Zatímco AMD ještě nedostala na trh ani první generaci 14nm hi-endových čipů, NVIDIA už představila nástupce 16nm GPU Pascal, které už v podstatě rok nabízí i jako hi-end GPU. Jde o GPU Volta, proti nimž se ale také chystá AMD něco postavit.
Dle aktuálních zpráv můžeme očekávat, že na samotném konci první poloviny tohoto roku budou představeny profesionální akcelerátory s GPU Vega a až někdy poté budou následovat herní verze (o jejich výkonu se ale více dozvíme už na konci května). AMD se prostě rozhodlo vsadit na paměti HBM2, jejichž vývoj rozhodně neprobíhal hladce a jde především o to, že na rozdíl od Pascalu se HBM2 dostanou i na herní karty, které jsou podstatně levnější než akcelerátory jako NVIDIA Tesla. AMD je tak v hi-endové nabídce značně pozadu za NVIDIÍ, která už představila Voltu, aby zkusila své konkurenci vzít vítr z plachet. Otázka však je, kdy Volta dorazí a nám půjde především o karty pro běžné smrtelníky, které se stále dle oficiálních informací očekávají až na začátku příštího roku. Dle toho by tak zbytek tohoto roku měl patřit právě AMD a jeho GPU Vega, na něž pak bude NVIDIA reagovat Voltou, aby zase poté nastoupilo AMD. S čím ale?





Od AMD se očekávalo, že po GPU Vega přijde architektura Navi, ovšem z uvedené roadmap je zřejmé, že Vega se uplatní ještě na procesu 14nm+. Tady můžeme vidět paralelu mezi aktuálními Ryzen 1000 a chystanými Ryzen 2000, jež také budou tvořeny procesem 14nm+. Co se týče GPU, pak můžeme mluvit o architektuře Vega 2.0 na 14nm+, která vychází také na příští rok. Je tak zřejmé, že ta bude mít jako hlavního konkurenta právě architekturu Volta od NVIDIE.





Je tak dobrá zpráva, že AMD proti NVIDII nepostaví pouze první generaci GPU Vega, která by tak musela vydržet až do doby, než bude připraven 7nm proces a architektura Navi, přičemž přechod na nový výrobní proces je stále více nejistá záležitost, co se týče dodržení termínů. Využít tak chce už řádně vyspělý 14nm proces a to naštěstí jako v případě procesorů nemusí znamenat jen mírné navýšení pracovních taktů, pokud si ovšem AMD zároveň s tím připraví i nová GPU s vyšším počtem jader a nepředvede to, co s Radeony RX 400 a 500.

Pomalu tak můžeme mluvit o čipech Vega 20, které nastoupí za aktuální Vega 10 a zatím se uvádí, že by měly mít to samé jádro složené ze 64 CU (Compute Unit), čili ze 4096 Stream procesorů. Má však mít o poznání vyšší výkon v double precision (FP64), užitečná to věc pro HPC aplikace, ovšem hráčům může být taková věc naprosto jedno. Zatím ale ani pořádně nevíme, jak si povede první generace Vegy, takže opravdu těžko soudit. Jisté je jen to, že navýšení výkonu GPU pomoci zvýšení jeho taktovací frekvence je nesrovnatelně levnější než navržení nového GPU s vyšším počtem jader. A AMD stále není v takové finanční kondici, která by odpovídala NVIDII, natož pak Intelu.

Zdroj: wccftech
reklama