reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Video engine 4.0 v detailech, podpora kódování AV1 zatím chybí

4.5.2022, Jan Vítek, aktualita
AMD Video engine 4.0 v detailech, podpora kódování AV1 zatím chybí
AMD vypustilo pro Linux další sérii patchů, z nichž se dozvídáme v tomto případě podrobnější informace o tom, co bude nabízet nový Video engine (VCN 4.0) na kartách generace RDNA 3. Jak to bude s AV1 a jinými?
AMD Video Codec Next 4.x tak bude součástí výbavy karet AMD Radeon generace RDNA 3, která by měla dorazit v druhé polovině tohoto roku. V předchozích měsících jsme přitom řešili v tomto ohledu výbavu karet s čipem Navi 24, kde bylo kritizováno především chybějící hardwarové dekódování AV1 a krom toho tu není ani kódování 4K H264 či H265/HEVC. 
 
 
AMD VCN 4.0 dle dostupných informací aktuálně podporuje dekódování H.264/MPEG 4 AVC, H.265, VP9, AV1 a JPEG, ale kódování pouze H.264 a H.265, čili tu není (zatím!) kódování AV1 a žádná podpora H.266/VVC, i když ta ještě není aktuální a bude v horizontu příštích dvou let. 
 
Aktuálně ovšem ze samostatných GPU pro PC podporují AV1 pro kódování i dekódování pouze intelovské Arc Alchemist, což jsou ostatně také nejnovější grafické čipy na trhu, přičemž to samé se očekává také od brzy následujících NVIDIA Ada. Firmu AMD ale můžeme zatím v tomto ohledu ještě těžko soudit, když její nové karty generace RDNA 3 ještě nejsou na trhu a i na jejich představení si evidentně ještě řadu měsíců počkáme. 
 
Nyní generace RDNA 2 spoléhá na VCN verze 3.0, 3.1 a 3.1.2 v nejnovější verzi, kde nalezneme také podporu H.264/MPEG 4 AVC, H.265, VP9, AV1 a JPEG v rámci dekódování a kódování také zahrnuje jen H.264 a H.265. Jde tak o stejné možnosti, jaké jsou zatím udávány i u VCN 4.0 a bylo by skutečně podivné, kdyby to tak zůstalo, ale také může jít jen o podporu vyšších rozlišení, barevných hloubek, apod. Takže jako obvykle uvidíme. 


reklama