reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD vyjednává s GlobalFoundries o dalším dodatku k výrobní smlouvě

10.9.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD vyjednává s GlobalFoundries o dalším dodatku k výrobní smlouvě
Smlouva známá jako WSA (Wafer Supply Agreement) váže firmu AMD s GlobalFoundries a týká se odběru waferů. GloFo tím mají pojištěného hlavního zákazníka, ovšem nyní se věci zkomplikovaly, a na cestě má být už 7. dodatek ke smlouvě.
Dle zdrojů serveru wccftech má právě probíhat jednání mezi společností AMD a GlobalFoundries, které, jak dobře víme, zrušily plánovanou výrobu pomocí 7nm procesu. AMD však s ním počítalo a dle toho i plánovalo, že bude z GlobalFoundries odebírat 7nm wafery s vyrobenými čipy. Nyní se ale bude muset spolehnout pouze na TSMC a případně může být v záloze ještě Samsung. 
 
 
Dle všeho se tak chystá už sedmý dodatek k WSA, který by měl firmě AMD poskytnout mnohem větší svobodu a nezávislost na GlobalFoundries. Je to ostatně logický dopad toho, že tato firma už nepatří mezi hrstku bohatýrů, kteří stále posunují možnosti polovodičového průmyslu dál ve snaze vyrábět úspornější a výkonnější čipy. 
 
AMD ale nutně potřebuje přejít na 7 nm, aby získalo výhodu proti Intelu, však má poprvé v historii takovouto možnost mu utéct a přestat být jen "tou druhou x86 firmou". Je tak jasné, že po odstartování výroby 7nm procesorů i grafických čipů bude GlobalFoundries pro AMD jen okrajovým partnerem a byl by nesmysl, kdyby AMD bylo nuceno zachovávat spolupráci s GloFo ve stávajícím rozsahu. 
 
Pokud vás toto téma zatím minulo, pak vězte, že WSA je smlouva upravující vztah firmy AMD a GloFo coby zákazníka a výrobce a vznikla jako důsledek toho, že samotné GloFo bylo vytvořeno z bývalých továren firmy AMD. Ta si tak na základě WSA musela odebírat stanovený počet či procento waferů z GloFo a pokud by chtěla využít služeb jiných firem právě jako TSMC, musela by za každý takový wafer platit firmě GloFo odškodné a pokud by navíc AMD od ní neodebralo stanovený roční počet waferů, byly tu další pokuty. Dosavadní CEO Lisa Su vyjednala šestý dodatek, který poskytl firmě AMD větší volnost, ale kvóty zůstaly. 
 
Součástí celé dohody je ale také i to, že GloFo bude vyvíjet nové procesy, což je pochopitelně nutný předpoklad toho, aby celý vztah fungoval. Dá se tak říci, že nyní má naopak problém firma GlobalFoundries a AMD si je dle zveřejněných informací jisté, že se dospěje k nové dohodě, jež bude výhodná pro obě strany. Celá WSA má přitom od roku 2020 postupně být uvolňována, aby nakonec pozbyla platnosti a AMD se pak už stane na GloFo skutečně nezávislé. 
 
Zdroj: wccftech


reklama