reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD vypustilo na trh Radeon Pro Duo, recenze ale nejsou

27.4.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD vypustilo na trh Radeon Pro Duo, recenze ale nejsou
AMD včera odpoledne oficiálně představilo svou dosud nejvýkonnější grafickou kartu a současně ji uvedlo na trh. Znamená to, že se budeme moci podívat i na podrobné recenze a zjistit, jak si nový Radeon Pro Duo stojí v porovnání s konkurencí.
Je třeba hned poznamenat, že máme co do činění s dvoučipovou grafikou, která není čistě herní a také přijde na 1500 dolarů. Už jen kvůli tomu dnes nemá konkurenci, protože jiný dvoučipový model z aktuální generace neexistuje, a je tak i jasné, že Radeon Pro Duo se pohybuje v jiné cenové hladině než jiné karty. Nejvíce se jí může přiblížit leda GeForce GTX Titan X s cenou 1000 dolarů, ale ve hrách bude pro srovnání použitá spíše GeForce GTX 980 Ti za 650 dolarů. Radeon Pro Duo ale přirozeně nenabídne 2,3x vyšší framerate v aktuálních hrách, s tím se musí počítat.





AMD už konečně zveřejnilo finální a celkové specifikace této karty, kterou představilo už více než před měsícem. Radeon Pro Duo se již dostal do prvních českých obchodů, kde bude k dispozici za reálných 40.000 Kč s daní a my za ně dostaneme 2+1 28nm čip Fiji s celkovým počtem 8192 Stream procesorů na taktu až 1000 MHz a 2x 4 GB paměti HBM s propustností 512 GB/s. Proč 2+1? Protože se v balení nachází také jako suvenýr jeden nefunkční čip Fiji, na který se můžeme před spaním koukat jako na svého miláška, nebo si s ním před kamarády tahat tričko. Karta má TDP stanovené na 350 W a k tomu bude potřebovat posílené napájení pomocí třech 8pinových PCIe.





O výkonu 16,38 TeraFLOPS jsme se dozvěděli již dříve a AMD dále sděluje, že Pro Duo je 1,5x rychlejší než TITAN X (to by odpovídalo cenovému rozdílu) a 1,3x výkonnější než dvoučipový Radeon R9 295X2 z předchzí generace. Ale to mluvíme o hrubém výkonu. Vedle toho ale Radeon Pro Duo dostal do vínku technologie FireRender (pro až 1,7x škálování v aplikacích pro renderování grafiky) a LiquidVR, což z něj dělá to nejlepší řešení od AMD pro systémy pro hraní a celkové využití VR headsetů. Není žádné překvapení, že v benchmarku Steam VR získala tato karta nejvyšší ohodnocení 11 bodů. Karta se ale zaměřuje především na vývojáře a "tvůrce obsahu", ne hráče. To má ostatně smysl ve světle toho, že od nové generace karet s čipy Polaris 10 se očekává výkon na úrovni dnešního hi-endu, a to při poloviční ceně (nezaručené informace).





Pokud si pořídíte takovou kartu pro herní sestavu, nemá smysl ji napojit na nic jiného než VR headset nebo monitor s vysokým rozlišením (Ultra HD). Očekávali bychom také, že se ihned po uvedení karty na trh vyrojí mnoho recenzí na známých hardwarových serverech, ale ono ne. Dle Guru3D se totiž AMD rozhodlo, že tentokrát nebude médiím rozesílat vzorky karty pro recenze, a tak se zatím musíme spokojit s výsledky serveru Expreview.

Zdroj: TZ AMD
reklama