reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD vyřešilo problémy s nedostatkem karet R9 Fury

19.10.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD vyřešilo problémy s nedostatkem karet R9 Fury
Na začátku prázdnin se dostal na trh hlavní trumf AMD pro tento rok, karta Radeon R9 Fury X, ovšem od té doby zájem o ni značně převyšoval nabídku. Karet byl tedy nedostatek, a trvalo tedy řadu měsíců, než AMD tento problém vyřešilo.
Nedostatek karet AMD Radeon R9 Fury X se projevoval především na západních trzích, kde se prodávaly za ceny o poznání vyšší, než jaké stanovil přímo výrobce. Je tedy jasné, že AMD na tomto stavu tratilo a i to přispělo ke značnému poklesu jeho podílu na trhu se samostatnými grafickými kartami. Nyní už CEO AMD Lisa Su mohla oznámit, že tyto problémy jsou pro aktuální poslední kvartál vyřešeny a nejvýkonnějších Radeonů by tedy měl být dostatek.





Nyní má AMD na trhu tři modely s paměťmi HBM, a to Radeon R9 Fury X , R9 Fury a R9 Nano, přičemž R9 Fury X se ještě nedávno prodávaly za ceny vyšší o 200 až 250 dolarů nad doporučenou cenu, čili až za 900 dolarů. AMD se také po celý rok snažilo připravit půdu pro nové Radeony 300, a to tak, že snížilo objem dodávek starších modelů, aby se sklady prodejců vyprázdnily a především právě to mělo silný vliv na klesající podíl firmy.

Tento podíl ještě ve 2. kvartálu 2014 činil 38 procent, v prvním kvartálu tohoto roku klesnul na 22,5 a v následovném dokonce na pouhých 18 procent. Nicméně nyní by mělo mít AMD většinu svého původního podílu zpátky, ovšem konkrétní údaje budou zveřejněny až později v tomto měsíci. Čili strategie firmy byla úspěšná, alespoň co se týče nástupu nové generace, která toho z technologického hlediska moc nového nepřinesla, samozřejmě tedy když zapomeneme na karty Fury a Nano.

Nyní AMD spoléhá na nástup DirectX 12 a chlubí se, že toto API přináší v průměru 30% nárůst výkonu na Radeonech. Firma také s potěšením oznámila, že na trhu s výkonnými grafickými kartami zaznamenala více než 10% růst, který má v tomto kvartálu pokračovat, a to i díky lepší dostupnosti hi-endových modelů. V brzké době nás čeká také nástup dvoučipového Radeonu s Fiji XT, který je zatím znám jako "Gemini" nebo také jako "Fury X2". Výrobci karet také na trh vyšlou nové modely s čipy Fiji, jako například Gigabyte, který včera ohlásil svůj první model R9 Fury vybavený chladičem WindForce 3X. Další verze si chystají firmy MSI, HIS a další.





Příští generace Radeonů "Arctic Islands" má stejně jako chystané GeForce nabídnout značný výkonnostní skok. AMD nám ústy Lisy Su slibuje dvojnásobný výkon karet na watt oproti aktuální generaci, čili pokud má být zachována spotřeba na podobné úrovni, můžeme očekávat celkově až dvojnásobný výkon oproti Fiji. O to se zaslouží přechod z 28nm technologie na 16 či 14nm, díky čemuž nové grafické čipy budou obsahovat cca 2x více tranzistorů.

Novou vlajkovou lodí v řadách AMD bude čip Greenland, v jehož případě ještě nevíme, jakým procesem a kterou firmou bude vyráběn. Už 16nm FinFET+ firmy TSMC ale dosahuje dvojnásobné hustoty oproti 28nm technologii HPM. Čili pokud má Fiji XT celkem 4096 stream procesorů a skládá se z 8,9 miliard tranzistorů na ploše 596 mm2, Greenland by mohl mít na stejné ploše 8192 stream procesorů, ale to samozřejmě není zaručeno. Nikdo zatím nepotvrdil, že Greenland bude stejně velký čip jako Fiji XT, takže může být klidně menší, třeba 500mm2 se 6784 shadery nebo podobně. V případě firmy NVIDIA se ale často mluví o grafických čipech s až 17 miliardami tranzistorů, které by tak měly dvojnásobek shaderů oproti Maxwellům, takže pro AMD by měla platit ta samá možnost. Každopádně příští rok by měl být skutečně převratný a měl by odstartovat přechod na hraní v rozlišení 4K/Ultra HD, na což si brousí zuby i herní vývojáři.

Zdroj: wccftech
reklama