reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD zaplatí 12,1 milionů dolarů v kauze s počtem jader Bulldozerů

28.8.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD zaplatí 12,1 milionů dolarů v kauze s počtem jader Bulldozerů
Mírně bolestivou dohru má pro AMD soudní pře, v níž šlo o udávaný počet jader procesorů Bulldozer. AMD mluvilo o dvoujádrových modulech a protistrana podávající hromadnou žalobu zase o tom, že o dvě jádra nejde. 
Procesory AMD Bulldozer přišly s novou architekturou, která využívala moduly se dvěma jádry, která sdílela řadu prostředků. Tyto moduly byly nanejvýš čtyři, což dávalo dohromady osm jader a AMD také osm jader prezentovalo ve svých materiálech. O modulech se zato v marketingu moc nemluvilo. 
 
 
Schema jednoho modulu máme přímo zde a zeleně je v něm označeno to, co je zdvojeno. Modul tak má pouze jednu sadu L2 cache, dekodérů instrukcí a především pak pouze jeden matematický koprocesor využívaný oběma ALU jednotkami. O dvě samostatná jádra tak skutečně nejde a to se s ohledem na propagaci procesorů FX jako až osmijádrových stalo základem pro hromadnou žalobu. U soudu se tak probírala i ta základní otázka, co lze ještě považovat za samostatné procesorové jádro.  
 
 
Žaloba byla podána v roce 2015 v Kalifornii a Tony Dickey zastupující sám sebe obviňoval AMD z toho, že v marketingových materiálech uvádí nepravdivé údaje. Postupem času se k Dickeymu přidávali další lidé a z jeho případu se stala hromadná žaloba. 
 
Právní zástupci si pak v průběhu tohoto roku nejdříve vyjasňovali, co dělá Bulldozery vícejádrovými procesory, ale nakonec přišla řeč na finanční vyrovnání. Dospělo se k finální sumě 12,1 milionů dolarů, což je pro AMD ještě relativně dobrý výsledek vzhledem k tomu, že se mluvilo i o 60 milionech. Je přitom zajímavé, že předmětem sporu byly pouze a jen původní CPU Bulldozer a už ne na nich postavené další generace jako Piledriver či Excavator a stejně tak APU. 
 
Zdroj: techPowerUp 


reklama