reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD získalo větší tržby v Číně než v USA a unikly mu ceny nových EPYC

2.2.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD získalo větší tržby v Číně než v USA a unikly mu ceny nových EPYC
Máme tu dvě zprávy v jedné a v obou případech jde o společnost AMD. Podíváme se jednak na to, jak se z Číny stal pro tuto firmu hodnotnější trh v porovnání s USA a také na nabídku nových serverových CPU EPYC. 
Čínský trh se tak pro AMD vůbec poprvé stal hodnotnějším odbytištěm produktů v porovnání s USA, což znamená, že je zároveň pro tuto firmu nejvýznamnější vůbec. Stačí se podívat na srovnávací tabulku. 
 
 
Už v roce 2019 byl rozdíl mezi čínským a americkým trhem velice malý, takže se dalo předpokládat, že čínský trh už brzy spočine na předním místě, a to se stalo právě loni. Rozdíl opět není velký, respektive téměř stejný, jako byl v roce 2019 ve prospěch amerického trhu. 
 
Za zmínku ale stojí i ten fakt, že pokud bychom do čínského trhu zahrnuli i Tchaj-wan, což je koneckonců také Čína, byl by už zcela bezpečně ničím neohrožován na prvním místě. Může vypadat podivně, že celá Evropa pro AMD představuje menší trh, než malý ostrovní Tchaj-wan a zcela srovnatelný je i Singapur, kde tržby meziročně vyskočily téměř na dvojnásobek. Ovšem jde pochopitelně o země, kde AMD čile obchoduje s místními výrobci a má v nich důležitá zastoupení. 
 
A pak tu máme procesory EPYC "Milan", čili nové serverové modely založené na jádrech Zen 3. Zjednodušeně se dá říci, že AMD oproti předchozí generaci jen vymění staré čiplety za nové a může prodávat výrazně výkonnější procesory, neboť právě čiplety se svým vyšším výkonem na takt to samy zařídí. 
 
 
Nyní se objevily ceny nových modelů včetně základních specifikací, čili taktů, konfigurace jader a L3 cache. Maximálně tu máme dle očekávání 64 jader, na čemž se nic nemění a to platí i pro kapacitu cache, která je ale v rámci čipletů už stejně jako u nových Ryzenů jednotná, čili není rozdělena na dvě 16MB části. To ale tyto specifikace neukazují, ty jen končí poznámkou o TDP v závorce. V tabulce však najdeme jen tři nové Milan po boku starých Rome. Lze je snadno rozeznat tak, že Milan mají na konci označení číslo 3, zatímco Rome pak číslovku 2. 
 
Uváděné takty jsou evidentně základní, čili turbo není uvedeno a jsou u uvedených modelů v podstatě stejné jako v přechozí generaci. Rovněž TDP zřejmě zůstane na velice podobných či snad dokonce stejných hodnotách, takže pokud jde o uvedené základní specifikace, vypadá nová generace serverových EPYC v podstatě stejně jako ta stará. Ovšem co se tu neukazuje, to jsou právě nové čiplety a jejich výrazně vyšší výkon na takt. 
 
Ceny jsou uvedeny v kanadských dolarech a nejlevnější v celé nabídce je model 7F32 s pouze 8 jádry, ale 128 MB cache, takže má evidentně čtyři čiplety. V přepočtu přijde na cca 43.500 Kč a nejdražší jsou pochopitelně 64jádrové verze a mezi nimi 7742 za cca 163.000 Kč. To jsou ale staré Rome a my můžeme vidět červeně označený nový 7543, který oproti starému 7542 je výrazně levnější. Model 7713 přímého předchůdce nemá, ale nejblíže je mu 7702 a ten je opět nezanedbatelně dražší.
 
Vypadá to tak, že AMD snad bude nové serverové EPYC zlevňovat, přičemž u desktopových Ryzenů tomu bylo bohužel naopak. 


reklama